Veterani pripremili foto-izložbu

0

Među onima koji su najviše radili na pripremi arhivske i novinske građe su veterani, raniji dugogodišnji predsednik Zajednice Mićo Đekić, aktivisti Dragutin Petković Petko i Slobodan Jovanović. Njima su nesebično pomogli Slavije Rajić, Savo Babić i Radiša Pajkić.

 

 

Ponosni: Članovi srpskih klubova koji su pripremili izložbu
 

Zapisali smo godine rođenja, ali neka one ostanu u novinarskoj beležnici, jer kad vidite koliko vedrog duha imaju u sebi, shvatite da su godine privatna stvar.
Mićo Đekić kaže da su mu u sećanju najupečatljivije ostale godine bavljenja sportom.
Došao je ovaj kršni Novograđanin iz Republike Srpske 1967. godine i priča da je tada aktivno igrao fudbal.

– Imali smo Jugo-ligu. Igrali smo na pomoćnim terenima Pratera. Nije bilo svlačionica, a vodu smo u kantama donosili kako bismo se oprali od blata. Ma ništa nam nije smetalo, jer se fudbal tada igrao srcem – kaže Đekić.

Fudbal igraju srcem

Tačno je ali danas srcem igraju i mladići prvog srpskog kluba "Srbija 08"", dodaje Slobodan Jovanović, koji je došao 1972. godine u Austriju i od tada verovatno nije propustio ni jedan sportski događaj.

On podseća da je nekoliko godina kasnije bilo čak 36 klubova i da su morali da formiraju tri lige.

– Moj klub "Bosna" nekoliko puta bio je prvak i pobednik Kupa. Mladima bih poručio da se više bave sportom. Potrebno je učiti i uključivati se u sve manifestacije koje organizuju klubovi. Tako nećemo zaboraviti korene. Kafana nikome sreću nije donela – kaže Mićo, koji troši već sedmu deceniju.

Dragutin Petković Petko u sportu je bio sve, od fudbalera "Hajduk Veljka" do predsednika srpskog fudbalskog i sudijskog saveza.

"Ništa nije teško ako voliš to što radiš. Igrao sam i u "Santosu" i "Beogradu i sve stizao. Tada sam stekao prijatelje sa kojima se dan-danas družim. To je ono najlepše u sportu. Nama je sport tih godina značio mnogo, jer smo se tako okupljali. Utakmice su bile odlično posećene – priča Petko, koji bi i danas mogao da odigra jedno poluvreme.

Slobodan Jovanović poručuje mladima da idu njihovim putem i neće pogrešiti.
– Nema potrebe da se žuri kroz život – kaže ovaj veliki ljubitelj biciklizma, koji radi u "Intersportu" i specijalista je za bicikl i skijašku opremu. Deset godina je u Beču bio organizator "Krosa Politike".

Đekić i Petković su u penziji i vreme provode sa unucima, ali stignu uvek i nešto da urade. Petković u prostorijama Zajednice svake subote organizuje poznate igranke do zore kad je teško naći slobodno mesto.

O Zajednici srpskih klubova danas imaju nepodeljeno mišljene. Sama forma rada je drugačija. Uslovi života su drugačiji, stvoreni su odlični odnosi sa institucijama i radničkom komorom Austrije. Nekada je pomoć stizala samo od sindikata. Veliki pažnja se poklanja kulturnim dešavanjima. Sadašnje rukovodstvo to odlično radi. Ako zatreba pomoć, tu smo poručuju jednoglašno – kažu oni. Umesto pohvala o ovim veteranima, pomenućemo samo reči predsednika Zajednice Bore Kapetanovića, koji je rekao, da mu je čast što od njih uči i sa njima sarađuje.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here