enelps.com
Vertikalni solarni paneli

Kompanija ENEL PS je u domenu solara do sada bila usmerena na primenu konvencionalne horizontalne montaže PV panela koju je implementirala na više od 350 malih solarnih elektrana.

Kako se lokacija, solarna iradijacija, klima i vremenski uslovi kao i zahtevi klijenata menjaju, inženjeri ove kompanije su realizovali rešenje koje se zasniva na vertikalnoj montaži PV panela.

Vertikalna montaža PV panela primenjuje se u svetu već duži niz godina. U prostorno ograničenim urbanim sredinama, vertikalni solarni paneli se mogu postaviti na vertikalne površine kao što su zidovi zgrada, ograde… Ovaj inovativni princip omogućava značajnu uštedu prostora za razliku od standardnog “horizontalnog” rešenja. Pored toga, vertikalni solarni paneli i njihova montaža nude i druge prednosti koje ih čine privlačnim rešenjem za urbanizovane sredine, specifične klimatske uslove i zahteve klijenata.

U našem regionu, ENEL PS je pionir ovakvog pristupa u dizajnu solarnih sistema. Vertikalna montaža PV panela primenjena je na lokacijama baznih stanica gde nije bilo prostora za njihovu montažu na betonskoj podlozi (preko odgovarajućih pečurkastih čeličnih nosača). Na ovaj način, sačuvan je betonski plato na kome se nalaze antenski stub i telekomunikaciona oprema, a koji je rezervisan za buduće proširenje same bazne stanice – dodavanje telekomunikacione opreme, dolazak drugog mobilnog opreratera (kao gosta) i slično.

Kada i zašto – vertikalni solarni paneli?

Koje su prednosti ovog inovativnog sistema pored navedene optimizacije prostora? U zavisnosti od visine prepreke (drveće, nisko rastinje), vertikalni solarni paneli mogu imati smanjen uticaj senki. Takođe, činjenica je da su vertikalni solarni paneli skloni manjem nakupljanju prašine i prljavštine. Kruna ovakvog rešenja je moderan i estetski privlačan dizajn.

S obzirom da su solarni paneli postavljeni vertikalno, zimi skoro da ne postoji mogućnost formiranja snežnog pokrivača na njima, koji praktično zaustavlja proizvodnju elektrane. Inženjeri kompanije ENEL PS napominju da bi ovaj vid postavke solarnih panela ipak trebalo izbegavati na mestima sa većim nadmorskim visinama, gde je moguće formiranje leda na antenskom stubu usled vetra i kiše.

Pre realizacije projekta, uzima se u obzir više parametara i faktora koji mogu negativno uticati na proizvodnju električne energije iz PV panela, kao što je između ostalog i ugao postavljanja PV panela u odnosu na sunčevu putanju. Detaljno istraživanje i prilagođavanje optimalnog ugla može poboljšati njihovu performansu. U skladu sa tim, traži se optimalno rešenje koje podrazumeva analizu i proračun parametara radi maksimalno mogućeg iskorišćenja datih resursa i prilagođavanja datim okolnostima.

Vertikalni solarni paneli predstavljaju alternativu standardnim solarnim sistemima, nudeći jedinstvene prednosti u specifičnim sredinama. Njihova sposobnost da maksimalno iskoriste prostor i pruže estetske prednosti čini ih značajnim dodatkom na polju solarne energije. Primena vertikalne montaže PV panela, iako postoji nekoliko izazova, može doneti značajne koristi u okviru održivog razvoja i energetske efikasnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here