Venčanje po običajima predaka

0

U Galičniku, varošici na obroncima planine Bistra na zapadu Makedonije, proteklog vikenda je vrvilo od naroda. Više hiljada ljudi iz Makedonije, ali i brojni turisti su se tiskali da bi što bolje videli i doživeli čuvenu galičku svadbu, kojom se ritualnim venčanjem po 41, put oživljavaju običaji iz prošlosti.
Galička svadba se održava svake godine uoči ili nakon Petrovdana. Za razliku od minulih godina, kada se na Petrovdan sklapalo i po pedesetak brakova, galička svadba je danas prerasla u svojevrsnu kultnu manifestaciju i turističku atrakciju, ali s istim značajem za zaljubljene parove koji su odlučili da na tradicionalan način međusobno vežu svoje živote.
Uz prodorne zvuke zurli i bat bubnjeva, po starim, vekovnim običajima, na večnu ljubav pred Bogom, u crkvi Sv. Petra i Pavla sada su se prvi put zaklela dva para – Stefan Kukovski i Margarita Ivanovska, i Ivan Sarievski i Ana Gareska. To znači da su se običaji izvodili na dva mesta, sa dve "tajfe" svatova i muzike.
Galička svadba je kombinacija hrišćanskih i paganskih običaja. Ritual je počeo u suton, kad mladoženja ispred svoje kuće cvećem ukrašava barjak. Njegova majka dočekuje goste sa hlebom i ćupom u rukama, a zatim predvodi takozvano Svekrvino oro. Potom mladoženja, kum i ostali prijatelji nose zapaljene baklje do mladine kuće. Buktinje bi trebalo da oteraju sve demone koji bi mogli da naude mladom paru. One osvetljavaju i put do tri česme, gde mlada poslednji put kao devojka puni krčage s vodom.
– Ogromna čast i zadovoljstvo mi je što sam se venčala na galičkoj svadbi, zato što je to način na koji su i naši preci krunisali svoju ljubav. Osećaj je neponovljiv. To je vrsta stapanja prošlosti i sadašnjosti – izjavila je mlada Ana Gareska.
Ana i Ivan, koji je unuk slavnog makedonskog pevača narodne muzike Aleksandra Sarievskog, poznaju se decenijama, a samo dve godine su u vezi. U Galičniku su odlučili da jedno drugome kažu sudbonosno da.
Presrećna je i druga nevesta Margarita Ivanovska, koja je sa odabrnikom svog srca rešila da se venča u Galičniku.
– Stefan Kukovski i ja smo se upoznali u Skoplju, ali naša ljubav se razvila tek u Galičniku. Zato želimo da ovo mesto napravimo hram ljubavi. Već se osećam kao Galičanka – veli Margarita.
Ona i Stefan, koji je poreklom iz Galičnika, u vezi su pre venčanja takođe bili dve godine.

 

Poruka mladima
Sa ovogodišnjim dvojnim venčanjem, Mesna zajednica Galičnika šalje poruku svim mladim parovima da bude što više svadbi i poroda u Makedoniji.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here