B. C.
Koledž Svetog Save

Predstoji nam period konsolidacije, a zatim početak naredne faze izgradnje Koledža – otvaranje srednje škole. Do kraja ove godine čeka nas izrada master plana za iduću fazu, arhitektonskog projekta za srednju školu i apliciranje za dobijanje dozvole od države, kao i državnih grantova.

Ovim rečima je potpredsednik Upravnog odbora Koledža Svetog Save Randon Ilić u januaru najavio naredni korak u realizaciji istorijskog i veoma ambicioznog projekta od ključnog značaja za budućnost srpske zajednice na Petom kontinentu.

Danas, nepunih sedam meseci kasnije, plan je počeo da se ostvaruje. Uprava Koledža Svetog Save objavila je da je master plan za srednju školu izrađen i predat na odobravanje državnim institucijama Novog Južnog Velsa.

“Master plan za predviđenu srednju školu u sklopu Koledža Svetog Save je završen i predat nadležnima u okviru naše nedavne prijave za finansiranje od strane države. Očekujemo pozitivan ishod u roku od narednih nekoliko meseci”, navodi se u zvaničnom saopštenju UO Koledža.

Odobrenje master plana od strane državnih organa omogućiće početak izgradnje dodatnih učionica za osnovnu školu, a odmah posle toga sledi prelazak na podizanje objekata namenjenih srednjoj školi, koja treba da primi prve đake na početku 2026.

Master plan se sastoji od nekoliko faza, a arhitektonsko i prostorno rešenje izradila je sidnejska firma BKA Architects, koja u svom portfoliju ima niz projektovanih školskih i univerzitetskih zdanja širom Novog Južnog Velsa.

“U maju ove godine više arhitektonskih preduzeća predstavilo je svoje predloge Odboru za izgradnju Koledža Svetog Save. Rešenje firme BKA Architects izdvojilo se u odnosu na ostale kandidate zbog niza razloga. Pre svega, njihov dizajn je bio finansijski najisplativiji, a istovremeno i najviše usmeren ka očuvanju prirodnog okruženja. Predviđene staze između zgrada, kao i uređenje spoljašnjeg prostora najbolje se uklapaju sa okolnim pejzažom. Takođe, održivost celokupnog projekta je prioritet u ponuđenom dizajnu”, piše u saopštenju UO Koledža.

Prema objavljenom arhitektonskom rešenju, pored sadašnje glavne zgrade Koledža biće građeno još pet zasebnih objekata za đake od trećeg do 12. razreda. Takođe, u okviru kampusa predviđena je i zasebna velika zgrada namenjena za predmete iz domena umetnosti i nauke, kao i za izbornu nastavu.

Kada projekat bude završen, na imanju Koledža trebalo bi da bude ukupno sedam objekata u kojima bi učenici imali sve neophodne uslove za učenje i sticanje vrhunskog obrazovanja.

Da je ceo projekat okrenut upravo potrebama đaka potvrdio je i direktor i osnivač firme BKA Architechts Džon Kavanah.

– Ovo je projekat moderne škole 21. veka, u kojem je fokus na đacima i stvaranju najboljeg mogućeg okruženja za učenje. Takođe, prilikom izrade nacrta vodili smo računa da se projekat uklapa u prirodno okruženje i izgled glavne školske zgrade, kao i da bude održiv i pogodan za adaptiranje u budućnosti – rekao je Kavanah.

 

Nacrt budućeg izgleda Koledža

Pomoć zajednice

Odmah posle svečanog otvaranja prve srpske škole u Australiji i najave plana za njen dalji razvoj, Randon Ilić je u ime Upravnog odbora poručio da će pomoć i podrška srpske zajednice biti neophodni i u narednoj fazi izgradnje.

– Koledž je projekat od vitalnog značaja za opstanak srpskog naroda na Petom kontinetu i podrška zajednice, pre svega finansijska, biće od presudne važnosti – rekao je Ilić neposredno po otvaranju Koledža.

Akcija za donatore pod nazivom “1300 kaplara” je otvorena, a neophodne informacije u vezi uplate priloga mogu se pronaći na sajtu Koledža, na adresi: www.stsavacollege.net/donate.

Nastavnica Lena sa đacima

Upis u toku

U maju je počeo upis učenika u narednu školsku godinu, u kojoj će Koledž Svetog Save biti bogatiji za treći razred. Takođe, biće formirano još jedno odeljenje za predškolski uzrast, što znači da će u 2022. godini prva srpska škola u Australiji imati značajno veći broj đaka.

Sve informacije o upisu dece u predškolsko, prvi, drugi i treći razred, kao i obrazac za prijavljivanje mogu se pronaći na sajtu škole: www.stsavacollege.net/enrolment.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here