Tanjug/AP
Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer upozorila je danas na povećanje špijunaže i sajber pretnji stranih zemalja, uključujući Rusiju, Kinu i Iran.

– Pretnja našoj demokratiji od špijunaža, sabotaža, dezinformacija i sajber napada dostigla je novu dimenziju – rekla je Fezer novinarima u Berlinu prilikom predstavljanja izveštaja o zaštiti Ustava za 2023. godinu koji pruža informacije o prirodi i obimu kršenja najvišeg pravnog akta, kao što su aktivnosti ekstremne desnice, krajnje levice i islamističkih grupa.

Fezer je istakla da je Rusija prilagodila svoju obaveštajnu strategiju nakon proterivanja ruskih diplomata iz Nemačke 2023. godine.

– Kremlj je sada fokusiran na špijunažu, a istovremeno sprovodi sajber napade i kampanje dezinformacija protiv Berlina – navela je Fezer.

Predsednik Kancelarije za zaštitu Ustava, nemačke unutrašnje obaveštajne agencije Tomas Haldenvang rekao je da je kampanja sajber-napada 2023. godine bila usmerena protiv visoko rangiranih ciljeva u biznisu i politici, uključujući izvršni komitet Socijaldemokratske partije Nemačke.

– Ovaj napad se od tada pripisuje grupi APT 28 koju kontroliše ruska vojna obaveštajna služba – naveo je Haldenvang.

U izveštaju se naglašava da su aktivnosti iranskih obaveštajnih službi u Nemačkoj bile usmerene na praćenje iranskih opozicionih grupa i pojedinaca nakon masovnih protesta protiv režima.

Ističe se da je ključni cilj kineske obaveštajne službe u Nemačkoj takođe bio praćenje Kineza u egzilu, kao i prikupljanje informacija u oblastima istraživanja, poslovanja i politike.

U Nemačkoj je porasla pretnja od ekstremista, a broj krivičnih dela koja su počinili ekstremisti povećao se na 39.433 u 2023. godini, dostigavši istorijski rekord, navodi se u izveštaju.

Ističe se da je pretnja od islamističkog terorizma u Nemačkoj porasla nakon napada Hamasa i drugih militantnih grupa na Izrael 7. oktobra prošle godine i početka rata u Pojasu Gaze.

8 COMMENTS

  1. Ma dajte milim vas….
    Kao da Nemačka postoji?
    Ukinuta je posle drugog svetskog rata kao samostalna i od tada egzistira kao Američka država u Evropi.
    Pa dokazano je da su Angelu Merkel Ameri prisluškivali,znači špijunirali kao i ostale zvaničnike i to su i sami priznali.
    A gde je ono sve što nisu priznali i što se ne zna?!?
    A njima pretnja Rusi?!?!
    Ruski resursi i Nemački mozak su pretnja za Ameriku.

  2. Ви сте заслужили и горе , због ваше политике и понашања.

  3. NIŠTA RUSOFILI BLEBETANJEM NEĆETE PROMENITI!!!SRBIJA JE U EVROPI U EU MEĐU SVOJIMA!!!
    ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA I SRBIJA U EU!
    ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
    MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

  4. Maki: vidi ovih casni kozmetickih Srba sto se javljaju i laju iz pecalbe.Ujedaju ruke koje ih ‘rane. A to nisu ni ruske, ni kineske , ni severnokorejske, nego mrske zapadne ruke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here