Velika hapšenja u Britaniji, Španiji i Srbiji

0

U do sada najvećem združenom udaru na sindikat kriminalaca koji se bavio manipulisanjem lažnim vrednosnim papirima, među kojima su i strani kriminalci koji su se skrivali u Srbiji, Skotland jard objavio je juče da je zajedno sa drugim policijama uhapsio 110 gangstera.
Pored četvorostrukog hapšenja u Srbiji (u Kragujevcu lišena slobode tri Britanca i jedan Marokanac), u operaciji koja je još u toku, najveći broj privedenih je u Španiji i Britaniji. Prema informacijama koje je juče objavio Skotland jard, članovi panevropske kriminalne grupe pod kodiranim nazivom "Bojlerska soba", prodavali su falsifikovane, bezvredne deonice stanovništvu u nekoliko evropskih država.
Za sada je samo u Britaniji evidentirano 850 prevarenih ljudi, ali se računa da ih je "na desetine hiljada".

Lopovsko blago
Britanska policija navodi da su kod gangstera nađene velike količine skupocenih satova, većinom onih poznate marke roleks, ali i vrhunski sportski automobili lamborgini i "Aston Martin", a u njihovoj svojini su bili i milionski vredni apartman.

U seriji dosadašnjih hapšenja, u Operaciji Riko učestvovalo je 300 agenata i policajaca u nekoliko zemalja. Za sada se zna da je uhapšeno više desetina kriminalaca (82 u Španiji gde je lociran i najveći broj "bojlerskih soba", 20 u Britaniji, dve u SAD i četiri u Srbiji).
U saopštenju Skotland jarda kaže se da su žrtve prevare s prodajom lažnih deonica izgubile pojedinačno od 2.000, pa do pola miliona funti u proseku. Najveći gubitak u ovoj prevari dostiže sumu od šest miliona funti. Žrtve gangstera su većinom bili stariji ljudi, između 70 i 80 godina starosti.
Žrtvama su prodavane bezvredne deonice sa navodnom "garancijom" dobitka od 10 do 20 odsto.
Prevaranati su primenjivali na žrtve "tehniku visokog pritiska" i "trikove sticanja poverenja" kako bi ih pridobili da kupuju bezvredan papir. Imali su zvanične ambleme kompanija, banaka, uniforme, štampane materijale, falsifikovane lične isprave.
"Bojler sobe"su bile posejane od juga Evrope do Skandinavije. Svaka je imala svog računovođu, pravnika, osobu zaduženu za pranje novca i naravno "prodavca deonica".
Združena policijska racija se nastavlja jer se veruje da je do sada otkriven samo vrh ledenog brega.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here