Velika Britanija smanjuje broj studentskih viza

0

Britanija će na taj način pokušati da stane na put praksi kojom se, prema mišljenju stručnjaka za bezbednost, koriste islamski teroristi da bi ušli na britansku teritoriju, preneo je Rojters.

Džonson je istakao da je pooštravanje mera dao šire kampanje protiv imigranata koji konkurišu za dobijanje studenskih viza, iako nameravaju da rade u Britaniji.

 

U protivterorističkoj akciji prošlog aprila policija je uhapsila 12 ljudi, od kojih su 11 njih bili pakistanski državljani. Samo jedan od uhapšenih nije boravio u zemlji na osnovu odobrene studentske vize. Premijer Gordon Braun opisao je taj slučaj kao "veliku terorističku zaveru", ali je policija nešto kasnije oslobodila ljude bez podizanja optužnice.

Čak trećina britanskih imigranata pokušava da uđe u zemlju na osnovu studentskih viza. Velika Britanija je, posle SAD, druga po popularnosti za studentsku populaciju.

 

Vlada je do sada zatvorila 200 lažnih koledža, koji su pomagali studentima da uđu na ostrvo, ali nisu potom nudile odgovarajuće obrazovanje.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije saopštilo za koliko će biti smanjen ukupan broj viza za studiranje u Britaniji, koji je u školskoj 2008/09. godini iznosio 236.000 odobrenih zahteva, a iste godine je odbijeno 110.000 zahteva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here