pixabay.com

Od srede 1. novembra građani će skuplje plaćati struju i gas. Dok prosečan kilovat-čas električne energije poskupljuje na 10,26 dinara bez poreza i taksi, odnosno na 14,29 odsto sa porezima i taksama, gas će koštati 4,54 dinara po kilovat-času bez poreza i taksi, odnosno 5,02 dinara po kWh sa porezima i taksama.

Novi cenovnik Elektroprivrede Srbije koji danas stupa na snagu pokazuje da će kilovat-čas električne energije za građane u sve tri zone – zelenoj, plavoj i crvenoj, bilo da je reč o jeftinoj ili skupoj struji – poskupeti za 9,28 odsto.

Najjeftiniji kilovat-čas električne energije – onaj u zelenoj zoni – od 1. novembra koštaće 2,277 dinara umesto dosadašnjih 2,084 dinara.

Skup kilovat-čas u najjeftinijoj zelenoj zoni sa 8,336 dinara poskupljuje na 9,109 dinara.

Po tarifama iz takozvane zelene zone obračunavaju se kilovat-časovi do potrošnje od 350 kWh. Nakon toga se ulazi u plavu zonu, gde se kilovat-čas jeftine struje do sada obračunavao po ceni od 3,126 dinara, a od novembra će po 3,416 dinara. Kilovat-čas skupe struje u plavoj zoni poskupeće sa 12,504 na 13,6638 dinara.

Kilovat-časovi se obračunavaju u plavoj zoni sve do utroška od 1.600 kWh. Preko toga ulazi se u – crvenu zonu, gde je dosadašnja cena jeftinog crvenog kilovat-časa 6,252 dinara, a nova – 6,8319 dinara. Skup crveni kilovat-čas do sada je koštao 25,008 dinara, a od novembra je 27,3276 dinara.

Kilovat poskupljuje za 9,28%, ali prosečna cena struje raste za 8%

Iako je cena aktivne električne energije i troška garantovanog snabdevača porasla za više od devet odsto, ostale tarifne stavke na računu nisu menjane, pa je zato, kako je ranije objasnio stručnjak za energetiku Željko Marković – prosečna cena struje porasla osam odsto.

– Po novom cenovniku za garantovano snabdevanje, koji stupa na snagu 1. novembra, jedan kWh aktivne energije poskupeo je 9,28 odsto, dok je trošak garantovanog snabdevača povećan 9,66 odsto – objasnio je Marković početkom oktobra.

On je rekao da, ako se izračuna prosečna cena kWh, na način kako to računa Agencija za energetiku Srbije (AERS), a koja se dobija kao ukupan prihod po računima za električnu energiju garantovanog snabdevača, podeljen sa ukupnom aktivnom energijom, pre i posle poskupljenja, prosečna cena struje biće veća osam odsto.

Za koga je skuplja struja

Novi cenovnik od 1. novembra odnosi se na garantovano snabdevanje, što znači na građane, ali i male kupce u koje spadaju pravna lica i preduzetnici sa manje od 50 zaposlenih, ukupanim godišnjim prihodom u iznosu do 10 miliona evra, čiji su svi objekti priklјučeni na distributivni sistem električne energije napona nižeg od 1kV i čija je potrošnja električne energije u prethodnoj kalendarskoj godini do 30.000 kWh.

Novi portal na sajtu EPS za preuzimanje e-računa i onlajn plaćanje

Elektroprivreda Srbije (EPS) objavila je danas da će domaćinstva i mali kupci električne energije na garantovanom snabdevanju od 1. novembra na sajtu EPS-a moći da koriste novi portal za preuzimanje e-računa i elektronsko plaćanje – „Uvid u račun“.

Precizirano je da dodatne funkcije portala omogućavaju uvid u arhivu računa i uplata iz prethodne tri godine, kao i detalјan pregled potrošnje po zonama i tarifama.

Kako je najavljeno, korisnici portala bi trebalo da preko jednog naloga mogu da pregledaju i elektronski plate račune za više mernih mesta u različitim regionalnim područjima Srbije.

Gas skuplji 10%

Osim struje, za koju će računi od novembra biti veći u proseku za osam odsto, građani će skuplje plaćati i utrošen gas. Naime, cena gasa od 1. novembra takođe ide nagore, i to za 10 odsto.

Prosečna cena prirodnog gasa za sve kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje po regulisanim cenama, utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina prirodnog gasa za prodaju kupcima na javnom snabdevanju u Srbiji, viša je za 10 odsto i iznosi 4,54 dinara po kilovat-času bez poreza i taksi, odnosno 5,02 dinara po kWh sa porezima i taksama, objavila je Agencija za energetiku Republike Srbije.

Podsetimo, Međunarodni monetarni fond, u sklopu aranžmana sa Srbijom, zahteva još jedno poskupljenje oba energenta, u istim procentima – bar osam odsto za struju, i minimum 10 odsto za gas – od 1. maja 2024. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here