B. Miličić
Sve je mirisalo na đakonije iz kotlića

Protekli petak i subota u Opštini Brod na severu Republike Srpske bili su u znaku održavanja 11. Sajma privrede, poljoprivrede i turizma i 10. Gastro susreta koje organizuje lokalna samouprava i Turistička organizacija Brod.

U Sportskom centru održan je dvodnevni Sajam privrede, poljoprivrede i turizma na kome se predstavilo 150 izlagača iz Republike Srpske i Federacije BiH sa proizvodima tekstilne i kožne industrije, kozmetike, pčelarstva, prehrane i uslužnih delatnosti. Sajam su otvorili načelnik opštine Brod Zoran Vidić i gradonačelnik poljskog grada Grođisk Vjelkopolski Pjotr Hojan.

Drugog dana Sajma održani su 10. Gastro susreti na kojim je ove godine učestvovalo 165 ekipa koje su se takmičile u pripremi čobanca i 10 udruženja žena sa specijalitetima domaće kuhinje. Tokom dva dana u Gradskom parku i Sportskom centru bilo je više hiljada posetilaca i učesnika ove dve manifestacije.

Najzanimljiviji i najposećeniji deo dvodnevnog programa Sajma bili su Gastro susreti koji su ove godine imali rekordan broj ekipa koje su se takmičile u pripremi čobanca. Miris čobanca, pečenja sa ražnja i roštilja širio se i izvan Gradskog parka, a tokom dana za sve posetioce bilo je mesta i mogućnosti da isprobaju specijalitete hrane ovog područja, ali i drugih krajeva, kao što su Rekovac u Srbiji, Banjaluka, Vukosavlje, Ugljevik, Modriča.

Četvoročlani žiri koji je ocenjivao pripremljeni čobanac imao je dosta posla, a na kraju su proglašeni najuspešniji takmičari i udruženja žena. Prvo mesto u pripremi čobanca osvojila je ekipa Javne predškolske ustanove Beli anđeo iz Broda, drugo mesto pripalo je ekipi Tržnog centra Jasna Brod, treće ekipi Plantaže “Savić” iz sela Deronje u Vojvodini, četvrto ekipi Porodica “Savić” iz Stanara, a peto Lovačkom udruženju Partizan iz Donje Trnove kod Ugljevika.

Najuspešnijim ekipama pripale su prigodne nagrade koje je predstavnicima uručio načelnik opštine Zoran Vidić. Ove godine na Gastro susretima učestvovalo je i 10 udruženja žena sa svojim štandovima i svi su dobili prigodne nagrade u različitim kategorijama.

Jahanje ponija atrakcija za najmlađe
Žene sa delikatesima
Nagrađeni učesnici svih generacija

Dobro druženje

Među učesnicima Gastro susreta bila je i ekipa fudbalskih veterana FK Vrbas iz Banjaluke. Dragiša Savić, aktivista u ovom klubu, nije krio zadovoljstvo zbog dobre posete i organizacije. – Drugu godinu smo na Gastro susretima. Lane je bilo lepo, a ove godine je još lepše i bolje. Iako je bila velika vrućina u Gradskom parku svi su našli mesta da uživaju – istakao je on.

Među svojima

Iz opštine Rekovac u Srbiji pobratimljene sa Brodom, od 2008. godine predstavnici redovno učestvuju na Sajmu i Gastro susretima. Dragan Milojević, sportski radnik u Rekovcu, došao je sa desetak svojih sugrađana u Brod. – Četvrti put smo sa ekipom koja učestvuje na takmičenju u pripremi čobanca. Prošle godine osvojili smo četvrto mesto. Zaista nam je lepo ovde među ovim ljudima i zato redovno dolazimo – rekao je Dragan. Živka Tripić iz Vukosavlja je sa članicama Udruženja žena drugi put na Gastro susretima. – Mi volimo da se družimo i lepo nam je ovde. Imamo dobru saradnju sa Udruženjem žena Đurđevak iz Liješća. Ove godine našoj ženskoj ekipi pridružio se i naš Borivoje Lukić koji priprema čobanac. Prošle godine dobile smo nagradu za pripremu tradicionalnih jela – kazala je ona.

Deo ekipe iz opštine Rekovac u Srbiji

Razmena iskustava

Domaćin delegaciji poljskog grada Grođisk Vjelkopolski na Gastro festu bio je Radoslav Miletić, predsednik ASK kluba Brod. – Naši prijatelji iz Poljske su četvrti put ovde u okviru zvanične posete opštini Brod. Zadovoljni su onim što su doživeli i rekli su nam da bi nešto slično pokušali organizovati u svom gradu. Oni organizuju trku polumaraton sa 3.500 učesnika, a među njima su bili i trkači iz Broda, tako da razmenjujemo iskustva i uspešno nastavljamo saradnju – kazao je Radoslav. Po završetku ceremonije uručenja nagrada i priznanja takmičarima na Gastro susretima, nastavljeno je druženje uz muziku, bogatu trpezu i piće, a više puta učesnici i gosti hvatali su se u kolo. Po svemu što se moglo čuti i videti, Sajam privrede, poljoprivrede i turizma i Gastro susreti u Brodu postaju nadaleko poznati kao jedna od dobro organizovanih kulturno-privrednih manifestacija po kojim se Brod na severu Republike Srpske sve više prepoznaje.

Radoslav Miletić i Pjotr Hojan iz Poljske

Nagrade udruženjima

Najljubazniju ekipu na štandu imalo je Udruženje žena (UŽ) Vinska, a najukusnija jela pripremile su članice UŽ Đurđevak iz Liješća dok su najveselije bile žene iz udruženja 4 plus porodice. Najtradicionalnije pripremljenu hranu imale su žene Mesne zajednice Karađorđevo, dok su na najbolji način hranu svoga kraja predstavile žene iz Vukosavlja. Žene iz Auto-servisa “Tešanović” najlepše su izložile svoje specijalitete na štandu, najuređeniji štand imala je Domaća radinost “Vidić”, dok je najposećeniji na Gastro festu bio štand Tržnog centra “Jasna”. Posetioci su za najbolji izabrali štand Už Domaćice, a posebno priznanje za redovno učešće na Gastrofestu i najraznovrsniju ponudu hrane dobili su Enterijer “Veselinović” i Restoran Antik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here