Kosovo online
Elina Valtonen

Finska šefica diplomatije Elina Valtonen izjavila je da Finska podržava Kosovo na putu evroatlantskih integracija i da je njen fokus na jačanju bezbednosti u Evropi.

Valtenon je istakla da Kosovo ima svoje zasluženo mesto u EU, te da očekuju brze reforme i stabilnost na celom Zapadnom Balkanu.

– Mi stojimo uz Kosovo, vidimo da Kosovo ima svoje zasluženo mesto u Evropskoj uniji, i u svim drugim organizacijama. Želim reći da smo jako za evroatlantske integracije Kosova i zaista želimo da cela regija Zapadnog Balkana ima brze reforme, a takođe i stabilnost, što bi omogućilo članstvo regije u EU – kaže ona.

Na pitanje o izjavama ruskog ministra Sergeja Lavrova o trećem svetskom ratu, Valtenon kaže da one odražavaju agresivnu retoriku Rusije. Naglašava da će tražiti od Rusije da prekine rat u Ukrajini.

Prema rečima finske ministarke, predanost zaštiti vrednosti kao što su vladavina prava, demokratija i ljudska prava, sigurnost i mir u Evropi, glavni su prioriteti Finske.

Valtonen ističe važnost članstva Finske u Nato.

Istakla je da će finskim poduzetnicima preneti da je naišla na investicijski potencijal na Kosovu.

1 COMMENT

  1. Nije mi jasno kako ona podrzava takozvano “Kosovo” ako su njeni prioriteti vladavina prava, demokratija i ljudska prava, sigurnost i mir u Evropi. Toga na takozvanom “Kosovu” nema. Nesto tu ne stima ili su mene nesto pogresno u zivotu ucili.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here