EPA/Stringer
Jedinice privatne vojne kompanije "Vagner"

Borci ruske plaćeničke grupe Vagner uvežbavaju vojnike u Belorusiji, objavilo je u petak belorusko ministarstvo obrane.

Ministarstvo je objavilo video snimak na kojem se vidi kako borci Vagnera treniraju beloruske vojnike na vojnom poligonu u blizini grada Osipoviča, oko 90 kilometara jugoistočno od glavnog grada Minska.

„Borci Vagnera instruktori su u nekoliko vojnih discplina“, saopštilo je belorusko ministarstvo.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko posredovao je u postizanju dogovora o zaustavljanju pobune Vagnera u Rusiji 23. i 24. juna, kada je ta grupa preuzela nadzor nad južnim ruskim gradom Rostovom i krenula prema Moskvi.

Postignut je dogovor da vođa Vagnera Jevgenij Prigožin povuče svoje plaćenike i ode u Belorusiju, dok je Rusija odustala od krivičnog gonjenje zbog pobune.

Plaćenicima je ponuđeno da odu u Belorusiju, uđu u sastav redovne vojske ili se vrate civilnom životu.

Prigožin tvrdi da nije želeo sruši režim u Moskvi, već da spreči rasformiranje Vagnera, optužujući komandu ruske vojske da je nesposobna.

Prigožin nije viđen u javnosti od kada je napustio Rostov 24. juna.

Iz Moskve je saopšteno da se Vladimir Putin sastao s Prigožinom 29. juna, dok je ruska vojska objavila da joj je Vagner vratio naoružanje.

U petak je objavljena prva fotografija Prigožina od završetka pobune. On je fotografisan u donjem vešu, a prema navodima ruskih medija nastala je u šatoru u Belorusiji.

Lukašensko je, međutim, nedavno izjavio da se Prigožin ne nalazi u Belorusiji.

Pentagon je u petak objavio da borci Vagnera više ne učestvuju „u značajnoj meri“ u borbama u Ukrajini. SAD smatra da se „većina“ boraca Vagnera i dalje nalazi u okupiranim područjima u Ukrajini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here