Tanjug/AP
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Direktor Instituta EPIK i jedan od vodećih poznavalaca evropskih integracija na Kosovu, Demuš Šaša rekao je danas da nema šanse da Francuska jednostrano obustavi viznu liberalizaciju za Kosovo za sve zemlje članice EU i Šengenske zone.

Komentarišući izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona koja je u utorak izazvala pometnju na Kosovu, Šaša je savetovao da „Kosovo treba da se osmehne i da ništa ne govori“.

“Kosovo je uradilo sve svoje zadatke i može udobno da sedi i čeka liberalizaciju viznog režima. Čekamo sa osmehom 1. januar 2024. godine. Sada, ako predsednik Makron ima novi stav u vezi sa liberalizacijom viza, dobro je da razjasnimo. Nema šanse da Francuska jednostrano i samostalno obustavi liberalizaciju viza. Ovo je zakonski nemoguće. Za mene je zlatno pravilo u vezi sa suspenzijom vizne liberalizacije  – ne shvatajte ništa ozbiljno dok ne čujete da Evropska komisija govori o tome. Do tada, sve što čujete je normalni deo političkih igara i pregovora”, napisao je Šaša na Fejsbuku.

Makron je danas u Tirani zapretio Kosovu, da može doći do zaustavljanja procesa liberalizacije viza za Kosovo, koja stupa na snagu 1. januara 2024. godine i rekao da je Francuska u dobroj veri odlučila da ukine vize za Kosovare.

Ova izjava je na Kosovu je protumačena kao “odluka” o obustavi liberalizacije.

2 COMMENTS

  1. Зашто Фрнацуска не би могла, када већ Шпанија не признаје ни тзв косовски пасош !!! Лјоса је у Гранаду ишла са српским пасошем, а вероватно ће ускоро и у Француску !!! Косово је Србија.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here