pixabay.com

Niz zakonskih izmena je u Australiji stupilo na snagu od 1. jula, uključujući promene minimalnih plata, radnog vremena međunarodnih studenata i obećanih vladinih olakšica na računima za energiju.

Šta su tačno promene i kako će sve funkcionisati?

Minimalna plata

Nacionalna minimalna plata se povećava na 23,23 dolara po satu (sa 21,38 dolara) ili 882,80 dolara nedeljno (sa 812,60 dolara) na osnovu 38-časovne nedelje za zaposlenog sa punim radnim vremenom.

To predstavlja povećanje od 5,75 odsto minimalne plate, pri čemu će povećanje stupiti na snagu prilikom isplate prve zarade za pun period u subotu ili nakon toga.

Briga o starima

Vlada je, takođe, odlučila da finansira odluku Komisije za pošten rad na osnovu zahteva sindikata o vrednosti rada, što predstavlja povećanje od 15 odsto za dodelu plata registrovanim medicinskim sestrama, radnicima za ličnu negu i radnicima za kućnu negu, pored ostalog osoblja za negu starijih osoba.

To je dodatno povećanje, pored povećanja minimalne plate, što bi značilo da osoblje koje brine o starima mogu da očekuju povećanje od 20 odsto ili više na svoju satnicu.

Doprinosi za super fondove

Poslodavci su u obavezi da uplaćuju višu super garanciju (doprinos koji poslodavci moraju da uplate u super fond u ime svojih zaposlenih).

Umesto dosadašnjih 10,5 to je sada 11 odsto, i progresivno će se povećati na 12 odsto do jula 2025.

Povećanje će iznositi dodatnih 330 dolara godišnje za većinu radnika. Očekuje se da će 30-godišnjak sa srednjom platom u penziji imati dodatnih 18.300 dolara.

Računi za struju

Domaćinstva i mala preduzeća imaju pravo pristupa olakšicama za električnu energiju od 1. jula, u zavisnosti od toga gde se nalaze.

Iznosi će se razlikovati od države do države, ali penzioneri, veterani, starije osobe i drugi vlasnici koncesionih kartica, primaoci naknade za negu, porodične poreske olakšice i svako ko ima pravo na postojeće državne i teritorijalne šeme koncesije za električnu energiju će imati pravo na popust.

Prihodi za radnike migrante

Vlada je podigla privremeni prag prihoda od kvalifikovane migracije (TSMIT), koji predstavlja minimalnu zaradu koja se isplaćuje radnicima koje sponzorišu zaposleni, na 70.000 dolara.

Ovo je prvi put da je TSMIT povećan od 2013. godine i prva je akcija preduzeta kao odgovor na nezavisni pregled sistema migracija.

Očekuje se da povećani prag sprečiti eksploataciju radnika migranata i sprečiti poslodavce da potkopavaju plate koje se nude australijskim radnicima.

Roditeljsko odsustvo

Dosadašnje pravo na plaćeno roditeljsko odsustvo od 18 nedelja, povećano je, nakon što se kombinuje sa pravom na platu za oca i partnera na dve nedelje.

To znači da partnerski parovi mogu da traže do 20 nedelja plaćenog roditeljskog odsustva između njih. Samohrani roditelji, takođe, mogu da imaju punih 20 nedelja plaćenog odsustva.

Promene će uticati na zaposlene čija je beba rođena ili im dodeljena na čuvanje u subotu 1. jula ili nakon tog datuma.

Kraće radno vreme

Svi međunarodni studenti sada će biti ograničeni na 48 sati rada u dve nedelje, nakon što im je u vreme pandemije bilo dozvoljeno da rade veći broj sati.

Dok će međunarodni studenti, koji rade u sektoru brige o starima, nastaviti da rade neograničeno do 31. decembra, ostatak međunarodne studentske populacije se poziva da se fokusira na svoje studije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here