R. E.
Slabiji rast cena kuća i stanova u Sidneju

Cene kuća i stanova u Australiji su u novembru porasle 14. mesec zaredom (za 1,3 odsto), ali je tempo rasta u novembru bio najsporiji od januara, što ukazuje da se veliki bum na tržištu nekretnina možda približava vrhuncu.

Najnoviji indeks vrednosti kuća, koji objavljuje agencija CoreLogic, pokazao je da su Sidnej i Melburn glavni uzročnici usporavanja rasta cena, iako je Pert zabeležio još manji rast, a cene u Darvinu su zapravo pale prošlog meseca.

CoreLogic je takođe primetio da su nakon perioda u kojem je na tržištu dva najveća grada Australije postojao nedostatak nekretnina koje su bile na prodaju, ova disrpoporcija između ponude i potražnje počela da slabi.

Broj oglasa u Sidneju je trenutno nešto ispod petogodišnjeg proseka, dok su u Melburnu bili za osam odsto iznad.

– Postoji usporavanje tržišta posebno u Sidneju i Melburnu, što je odraz činjenice da se nivo ponude nekretnina u tim gradovima prilično dobro normalizovao – rekla je Eliza Oven, šefica odeljenja za stambena istraživanja u Australiji agencije CoreLogic.

– Ali, ako pogledate manje glavne gradove država i teritorija i regionalnu Australiju, gde je nivo ponude nekretnina i dalje oko 30 odsto ispod njihovog petogodišnjeg proseka, još uvek postoji ta užurbanost na tržištu, koja dovodi do daljeg povećanja momentuma – dodaje Oven.

Prema njenom mišljenju, moguće je da se porast broja nekretnina na tržištu u nekim velikim gradovima odnosi pre svega na one nekretnine koje pojedini stanovnici Sidneja i Melburna prodaju kako bi se preselili u druge delove Australije. Ali, dodatni razlog svakako je i sve veća prodaja nekretnina od strane investitora.

– Uočen je dosta veći broj oglasa za prodaju kuća i stanova koji dolaze i iz nekih pretežno investitorskih tržišta u užim gradskim centrima. To bi moglo da predstavlja odluku sve većeg broja onih koji ulažu u nekretnine da unovče svoju imovinu, jer smatraju da je tržište dostiglo ili dostiže vrhunac. To bi takođe mogla biti reakcija na odluku bankarskog regulatornog tela APRA, koja je pooštrila uslove za davanje kredita – kaže Eliza Oven.

Iako je u dva najveća grada Australije vidljivo usporavanje, stope rasta cena nekretnina u Brizbejnu i Adelajdu još uvek nisu dostigle vrhunac i iznosile su 2,9 i 2,5 odsto prošlog meseca.

Međutim, pad vrednosti nekretnina se za sada ne očekuje. Eliza Oven smatra da su tačne prognoze velikih banaka i glavih tržišnih analitičara, da se pad cena nekretnina očekuje tek u 2023. godini.

– I te kako ima smisla da očekujemo pad cena nekretnina usled povećanja kamatnih stopa, posebno ako imamo u vidu da su niske kamatne stope za kredite bile jedan od glavnih pokretača trenutnog uspona tržišta. Ali, smatram da obim pada i tajming kada će se to desiti, zavisi pre svega od toga kada će RBA povući poteze u vezi sa podizanjem zvanične kamatne stope za gotovinu – rekla je Oven za ABC.

Trenutno, zvanična kamatna stopa Banke državnih rezervi Australije (RBA) iznosi rekordnih 0,1 odsto. Procene većine ekonomista su da se RBA u toku 2022. neće odlučivati da poveća referentnu kamatnu stopu, ali da će 2023, i to njena prva polovina, doneti prvi rast posle dugo vremena. To će zasigurno uticati i na novi skok kamata na stambene kredite, što dovesti do daljeg usporavanja cena nekretnina.

Drugi faktor koji će u međuvremenu voditi ka manjem rastu cena je i dostupnost nekretnina.

Naime, na australijskom tržištu postoji nedostatak kuća i stanova na prodaju, pa bi većom gradnjom novih nekretnina takođe trebalo da dođe do zaustavljanja rasta cena, koji je u proteklih 12 meseci bio rekordan i uticao je da nekretnine poskupe i za više od 20 odsto u samo jednoj godini.

Srednja cena kuće u Australiji porasla je u proteklih 12 meseci za čak 126.700 dolara!

Kanbera ispred Melburna

Sidnej je uz minimalan rast cena od 0,9 odsto dostigao srednju (medijan) vrednost nekretnina od 1.090.276 dolara. Uprkos značajnom usporavanju rasta od svega 1,1 odsto prošlog meseca, Kanbera je i dalje na drugom mestu sa srednjom cenom od 882.519 dolara kada se računaju i kuće i stanovi.

Međutim, samo tržište kuća u glavnom gradu je vrlo blizu da probije barijeru od milion dolara i sada srednja cena iznosi 999.755 dolara. Prema podacima agencije CoreLogic, srednja cena kuće u Melburnu je 986.992 dolara.

Regioni premašili pola miliona

Regionalna tržišta u Australiji takođe su nastavila da beleže velika povećanja cena i to u proseku od 2,2 procenta prošlog meseca, odnosno 25,2 odsto tokom protekle godine. Tako je srednja cena kuće u regionalnoj Australiji sada više od pola miliona dolara – 545.063, a najskuplji je regionalni Novi Južni Vels sa medijan vrednošću od 695.251 dolara.

Poskupeli krediti

Stambeni krediti u australijskim bankama počeli su da poskupljuju protkelih sedmica i više nijedna banka iz “velike četvorke” ne nudi fiksne kamate niže od dva posto. Trenutno najniža fiksna kamatna stopa iznosi 2,24 odsto, dok je u većini banaka 2,49% i više, u zavisnosti od vremenskog perioda kredita.

– Već uviđamo da su prosečne fiksne kamatne stope u porastu za nove korisnike kredita, a to će verovatno uticati i na smanjenje u potražnje u narednim mesecima – smatra Eliza Oven iz CoreLogic.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here