Uspešno svih pet Srba

0

Može dalje: Asmir Kolašinac

Sjajan start srpskih atletičara na Evropskom prvenstvu u Cirihu. Prvog dana u prepodnevnom programu stopostotni uspeh: pet iz pet! Asmir Kolašinac, Amela Terzić, Tatjana Jelača su se u svojim disciplinama plasirali u finale, a Emir Bekrić i Miloš Raović u polufinale! Kolašinac, aktuelni šampion Starog kontinenta u dvorani i bronzani sa prošlog EP u Moskvi, u prvoj seriji u bacanju kugle je imao rezultat od 19,82 m, da bi u drugoj prebacio normu sa 20,15 m, koja je iznosila pet santimetara manje za finale, koje je održano odmah u utorak veče. Kolašinac je u kvalifikacijama imao ukupno šesti rezultat, dok je najbolji bio Nemac David Štorl sa 20,76 m.
 

Bekrić poziva navijače
Emir Bekrić se prvog dana u Cirihu plasirao u polufinale na 400 m prepone, drugim mestom u svojoj kvalifikacionoj grupi:
– Zadovoljan sam, ovo su kvalifikacije, koje se ujutru trče, pa su malo zahtevnije. Imao sam dobru grupu, gledao sam da budem u ravni sa Flanerijem. Važno je da sam uradio sve ono što sam se dogovorio sa trenerom Mirjanom. U sredu je nova trka. Neka Srbija navija za nas!
Polufinale na 400 m prepone na programu je u sredu od 17:55.

Terzićeva je u kvalifikacionoj grupi na 1.500 m bila druga sa 4:11.75 minuta, i imala je 11 stotinki zaostatka u odnosu na Abebu Aregavi iz Švedske. Amela je ukupno deseta, sa dve sekunde i 20 stotinki zaostatka u odnosu na Holanđanku Sifan Hasan, koja je imala najbolje vreme. Iz svake grupe u finale su se plasirale po četiri prvoplasirane, kojima su se pridružile još četiri najbrže bez obzira na grupu. Finale je na programu u petak od 19:25.
Jelača je već prvim hicem u bacanju koplja, od 60,26 m, izborila finale, a imala je ubedljivo najbolji rezultat! Norma za finale bila je 57,50 m ili 12 najboljih rezultata. Finale je u četvrtak od 20:40.
Bekrić je četvrti naš predstavnik koji je izborio plasman dalje, ali i polufinale discipline 400 m prepone. Srpski atletičar je bio drugi u svojoj grupi sa 49.82 sek, odnosno pet stotinki zaostatka u odnosu na Nijala Flenerija iz Velike Britanije. Ali, Bekrić je poslednjih desetak metara bukvalno prohodao, a do tada je bio ubedljivo prvi!
Debitant Miloš Raović se kao peti u grupi (četiri prvoplasirana iz svake grupe su direktno ušla među 12) na osnovu rezultata od 46.12 sek našao među još četvoricom najbržih polufinalista na 400 metara. Raović je ove sezone trčao i brže od 46 sekundi, pa nije nemoguće da se domogne i finala.
Prvi dan takmičenja, osim Kolašinca u finalu, završile su u večernjim satima još dve reprezentativke Srbije. Tamara Marković je trčala na 400 metara, a Ivana Španović skakala u kvalifikacijama. Da bi se plasirala u finale bio joj je potreban skok od 6,65 m, koliko je iznosila norma u skoku udalj.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here