pixabay.com

U centru naše galaksije Mlečni put nalazi se supermasivna crna rupa četiri miliona puta veća od mase našeg Sunca koja se zove Strelac A*, koju su neki naučnici nazvali blagim divom zbog mirovanja. Ali jednog dana bi mogla postati zver.

Istraživači su u utorak (18. juna) rekli da su u realnom vremenu primetili dramatičan sjaj u srcu druge galaksije, očigledno izazvan supermasivne crne rupe koja se probudila iz stanja mirovanja i počela da proždire obližnji materijal. Ovo je prvi put da se ovaj proces buđenja dešava, prenosi HRT.

Zemaljski i orbitalni teleskopi korišćeni su za praćenje događaja koji se dešavaju u jezgru galaksije zvane SDSS1335+0728, koja se nalazi otprilike 360 miliona svetlosnih godina od Zemlje u sazvežđu Devica. Svetlosna godina je rastojanje koje svetlost pređe za godinu dana (9,5 triliona km).

Crne rupe su izuzetno gusti objekti sa tako jakom gravitacijom da čak ni svetlost ne može da pobegne. Njihova veličina varira od mase jednake masi jedne zvezde do behemota koji postoje u jezgrima mnogih galaksija, milione ili čak milijarde puta masivnijih. Supermasivna crna rupa galaksije SDSS1335+0728 ima masu oko milion puta veću od mase Sunca.

Okruženje oko supermasivne crne rupe može biti izuzetno nasilno, jer razbija zvezdu i guta bilo koji drugi materijal u svoj gravitacioni stisak. Istraživači su rekli da se čini da se oko supermasivne crne rupe SDSS1335+0728 formirao rotirajući disk difuznog materijala, pri čemu se deo materije troši. Takav disk – koji se zove akrecioni disk – zrači energiju na veoma visokim temperaturama, ponekad zasjajući čitavu galaksiju u sjaju.

Ovako svetla i kompaktna oblast, koju pokreće supermasivna crna rupa u centru galaksije, naziva se „aktivno galaktičko jezgro“.

– Ova jezgra karakteriše emisija velikih količina energije na različitim talasnim dužinama, od radio do gama zraka. Oni se smatraju jednim od najsjajnijih objekata u svemiru – rekla je astrofizičarka Paula Sančez Saez iz Evropske južne opservatorije u Nemačkoj, vodeća autorka studije objavljene u časopisu “Astronomy & Astrophysics”.

– Proučavanje aktivnih galaktičkih jezgara je ključno za razumevanje evolucije galaksije i fizike supermasivnih crnih rupa – dodala je Sančez.

Ova galaksija, sa prečnikom od oko 52.000 svetlosnih godina i masom od oko 10 milijardi zvezda veličine Sunca, posmatrana je decenijama pre nego što su nagle promene otkrivene 2019. Sjaj u srcu galaksije je raste od tada.

– Supermasivne crne rupe ponekad izbacuju ogromne mlazove visokoenergetskih čestica u svemir, ali u ovom slučaju takav mlaz nije otkriven – kaže astrofizičarka i koautorka studije Lorena Ernandez Garsija sa Univerziteta Valparaiso u Čileu.

Dakle, šta je moglo da aktivira ovu supermasivnu crnu rupu?

– Trenutno ne znamo – navodi Sančez.

– To bi mogao biti prirodan proces u galaksiji. Znamo da galaksija prolazi kroz različite faze aktivnosti i neaktivnosti tokom svog života. Nešto bi se moglo dogoditi da aktivira galaksiju, kao što je kolaps zvezde u crnu rupu – dodala je Ernandez.

Istraživači kažu da ako posmatranja predstavljaju nešto drugo osim početka aktivacije galaktičkog jezgra, to bi morao biti nikad ranije viđen astrofizički fenomen.

Supermasivna crna rupa u našoj galaksiji Strelac A* nalazi se na oko 26.000 svetlosnih godina od Zemlje. Može li i to iznenada zaživeti?

– Isti proces bi eventualno mogao da se desi i sa Sgr A*, koji je zapravo u stanju mirovanja. Ali, za sada nismo u opasnosti i verovatno ne bismo primetili da se aktivira jer smo veoma udaljeni od centra – zaključuje Lorena Ernandez Garsija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here