EPA/Vassil Donev
Ursula fon der Lajen

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je tim koji će sa njom voditi EU narednih pet godina. Prema predlogu, nova komisija imaće šest izvršnih potpredsednika, četiri žene i dva muškarca.

Ursula fon der Lajen je potvrdila da će kandidat za visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku biti bivša estonska premijerka Kaja Kalas, koja će imati i funkciju izvršnog potredsednika EK.

Tereza Ribera biće potpredsednica za konkurentnost, a Hena Virkunen iz Finske predložena je za potpredsednika za tehnologiju.

Stefan Sežurne iz Francuske, prema predlogu Lajen, bio bi zadužen za industriju i stratešku autonomiju.

Rumunka Roksana Minzata, predložena je za izvršnu potpredsednicu za veštine i kompetenciju.

Rafaele Fito iz Italije predložen je za izvršnog potpredsednika zadužen za koheziju i reforme.

Marta Kos biće komesarka za proširenje, istočno partnerstvo i obnovu Ukrajine.

Magnus Bruner iz Austrije biće komesar za unutrašnja pitanja i migracije, Hađa Lahbin za upravljanje krizama i jednakost, Ekaterina Zaharijeva za istraživanje i inovacije.

Dubravka Šuica iz Hrvatske u novoj Komisiji biće zadužena za Mediteran, a Kostas Kadis sa Kipra biće komesar za ribarstvo i okeane.

Čeh Jozef Sikela biće zadužen za međunarodna partnerstva, Dan Jergenson biće komesar za energiju i stanovanje, a Apostolos Cicikosdtas za održivi transport i turizam.

Oliver Varhelji postaje komesar za zdravlje, a Majkl Mekgret za demokratiju, pravdu i vladavinu prava.

Valdis Dombrovskis biće komesar za ekonomiju i produktivnost. Letonac Andrijus Kubilius postaje komesar za odbranu i kosmos, Kristof Hansen za poljoprivredu i hranu.

Glen Mikalef biće zadužen za mlade, kulturu i sport, Vopke Hoekstra za klimu, a Poljak Pjotr Serafin za budžet i javnu administraciju.

Portugalka Marija Luis Albugerke biće zadužena za finansijske usluge, a Rumunka Roksana Minzatu za veštine i kompetencije.

Maroš Šefčovič iz Slovačke biće zadužen za trgovinsku i ekonomsku bezbednost, transparentnost, Džesika Rosval za životnu sredinu.

Dalja procedura predviđa da imena svih kandidata budu uvrštena u zvaničnu listu, koju će u dogovoru sa Fon der Lajen odobriti Savet EU i proslediti Evropskom parlamentu.

Svaki novi komesar će pre izbora morati da prođe raspravu u Evropskom parlamentu, na kojoj će poslanici EU pokušati da dobiju obećanja od kandidata za komesare o tome šta će sve ispuniti ako budu imenovani.

Evropski parlament takođe ima mogućnost da blokira izbor nekog od kandidata za mesto u Evropskoj komisiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here