Uporni borac protiv prosečnosti

0

Dragana Maznić lider je u dizajnu komercijalnih i prostora za stanovanje u Torontu. Sa preko 25 godina iskustva istovremeno je ubeđeni i pasionirani borac za promovisanje lepote, kvaliteta i originalnosti u izgledu kuća, stanova, jahti i komercijalnih objekata koje dizajnira ili samostalno ili kao kreativni direktor "Great Gulf-a".
Naša sagovornica smatra da svaka stambena zgrada (kondominijum) koja nije dostigla puni potencijal dizajna i arhitekture nema opravdanja i uspešno se bori da takvo gledište nametne u prilično tradicionalnoj kanadskoj graditeljskoj sredini. Dragana u svom poslu sarađuje sa najpoznatijim svetskim imenima na polju arhitekture, dizajna i hortikulture uverena da primena estetskog principa naš život čini mnogo lepšim i sadržajnijim. Njene ideje, motivacija, argumenti i pre svega veliki rad donose i rezlutate: poznato je i poštovano ime u krugovima dizajnera komercijalnih i stambenih prostora u Torontu, Ontariju i šire.
Za nekoga ko je, kao naša sagovornica, kreativni direktor u "Great Gulf-u", jednoj od najpoznatijih kompanija za izgradnju kuća i stanova u Ontariju, celog svog života u svetu dizajna, arhitekture i umetnosti, meriti svet drugačijim merilima prosto je nemoguće. Dragana je takođe i osnivač i direktor dizajnerske firme "Versus design" preko koje radi svoje samostalne projekte.
– To u šta druge ubeđujem moram i sama da radim i moram da budem sigurna da to daje odlične rezultate. Jer kako bih drugima objašnjavala šta da promene ako ja to već nisam usvojila i ako se nije pokazalo kao dobro, ističe naša sagovorica. – Svet je lep onoliko koliko ga mi sami učinimo takvim; naša okolina je prijatna i ugodna onoliko koliko mi imamo želje, ambicije i snage da se borimo protiv uniformisanosti, uobičajenog, kopiranja. Tako je i u mom svetu, svetu dizajna, i bez obzira da li dizajniram stanove, kuće, jahte, pokušavam da budem hrabra, preduzetna, želim da to što se gradi bude i lepo, a ne samo korisno ili funkcionalno i verujem da manje ne zaslužujemo, niti treba da se pomirimo sa prosečnošću, objašnjava naša sagovornica.
– Iako nisam rođena u Torontu živim u tom gradu i jako mi je bitno to što vidim oko sebe. Osećam tu neku, nazovimo je, društvenu odgovornost, da učinim to što ja mogu za lepši i sadržajniji život svih nas. I jako mi je bitno da je Toronto lep grad, da ti neboderi koji se grade ne budu samo blokovi za stanovanje, nego da su dizajnirani tako da pomire i funkcionalnost i lepotu prostora i uklopljenost sa okolinom i povezanost sa prirodom. Koliko god to možda zvučalo nespojivo, projekti Great Gulfa poput One Bloor ili Džonge +Rić upravo dokazuju da je to sve moguće postići. Toronto je grad u kome se u prošloj godini izgradilo najviše stambenih zgrada (kondominijuma) u Severnoj Americi-160. Mi u Torontu imamo šanse da postanemo lideri u dizajnu tih nebodera i stanova u njima, a ne da kopiramo nešto što već postoji da bismo išli na sigurno. Kanađani su prilično konzervativni, boje se boja i izaći iz zadatog zahteva ogromnu energiju, rad i napor. Ali to je baš ono što me inspiriše da se borim za svoje ideje i viziju, a lepota i želja da svi mi lepše i udobnije živimo je moj pokretač. Probam da stalno idem napred, u neistraženo, u lepotu koja je za mene jednako ljubav. Moja profesija je takva da konstantno dobijam povratnu informaciju i to je izuzetno važno u ovome čime se bavim, kaže na kraju Dragana Maznić sa kojom smo za Vesti razgovarali u nekoliko navrata, između njenog 14 satnog dnevnog rada na jahti "Entourage" i prisustva Venecijanskom arhitektonskom bijenalu.

 

 

Životni moto

Dragana je u Kanadu došla 1983. godine. Živela je po svetu sa porodicom, školovala se u Parizu gde je završila prestižnu Parsons školu za dizajn. Usavršavanje je nastavila na Rajerson univerzitetu u Torontu i torontskoj Internacionalnoj akademiji za dizajn.
– Živim i dišem od dizajna, to je moje blago i moja snaga. Oskar Vajld je rekao: "Tajna života je u umetnosti" i ja bih tako objasnila svoju životnu filozofiju.

Jahta za princa?

Dragana Maznić trenutno dizajnira enterijer jahte "Entourage" koja je u izgradnji. Treba da bude gotova do 25. septembra kada će biti izložena na sajmu jahti u Monaku . Tada će je razgledati Princ Albert od Monaka. Jahta se pravi na brodogradilištu Admiral Tećnomar čiji su vlasnici kćerka i zet Giorgetta Giugiara, čuvenog dizajnera automobila .

Saradnja sa Ronom Aradom

U svom poslu Dragana sarađuje sa vrhunskim stručnjacima, poznatim i cenjenim umetnicima, dizajnerima i arhitektama. Jedan od njih je i Ron Arad, dizajner i arhitekta koji redovno izlaže u Njujorku u Muzeju moderne umetnosti MoMa.
– Mojim zalaganjem Ron Arad će raditi skulpturu ispred eminente zgrade One Bloor u Torontu. Bila sam jedan od članova žirija na konkursu za taj projekat i sarađivala sam s Ron Aradom, kaže Dragana.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here