EPA-EFE/IGOR TKACHENKO

Skaj njuz objavio je zanimljivu analizu sinoćnjeg ruskog raketnog napada na Sabornu crkvu Preobraženja Gospodnjeg u lučkom gradu Odesi.

Analizu je uradio vojni analitičar Šon Bel.

Pre izbijanja rata u Ukrajini, u Odesi je živelo više od milion ljudi. Od jula 2022, grad je u velikoj meri pošteđen najgorih borbi zahvaljujući dogovoru o žitu, koji je omogućio izvoz miliona tona ukrajinskog žita.

Ali u ponedeljak je ruski predsednik Vladimir Putin suspendovao učešće Rusije u sporazumu. Od tog trenutka Odesa je trpela stalne ruske napade.

Rusi su do sada napali luku i silose za žito, ali su sinoć proširili napade na civilno stanovništvo grada. Jedna osoba je poginula, a više od 20 je povređeno u ruskom napadu. Napad je uništio šest stambenih zgrada i naneo veliku štetu katedrali – istorijski značajnom delu ukrajinske arhitekture.

Veoma je teško uočiti vojni značaj bilo kojeg od ovih novih ciljeva. Umesto toga, čini se da je ovo Putinov čin osvete nakon nedavnog napada Ukrajine na Kerčki most, strukturu koju je izgradila Putinova kompanija i koju je on lično otvorio, kaže Bel.

Predsednik Zelenski nije krio bes na društvenim mrežama kada je reagovao na poslednju seriju napada u Odesi, obećavajući “pobedu nad ruskim zlom”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here