Umro Rasim Delić

0

Penzionisani general Armije BiH Rasim Delić

 

Zukić je rekao da je Delić poslednjih dana često bio na lekarskim pregledima i da je jako smršao. On nije mogao da saopšti više detalja o iznenadnoj Delićevoj smrti, kao ni datum sahrane.

 

Haški tribunal osudio je 15. septembra 2008. godine bivšeg komandanta Glavnog štaba Armije RBiH Rasima Delića na tri godine zatvora zbog zločina mudžahedina nad srpskim zarobljenicima u srednjoj Bosni 1995.

 

Delić je rođen 4. februara 1949. Tokom rata je bio načelnik Generalštaba Armije BiH, a posle rata komadant zajedničke komande Vojske Federacije BiH. U penziju je otišao u septembru 2000. godine.

 

Delić, koji je rođen 1949. u Čeliću u BiH, 1992. godine je istupio iz JNA i postao glavnokomandujući TO BiH. Naredio je osnivanje odreda ’’El mudžahedin’’, sastavljen od muslimana koji su došli iz inostranstva. Ovaj odred, koji je direktno odgovarao Deliću počinio je mnoge zločine, među kojima su prebijanje, silovanje i ubijanje civila i nehumano postupanje prema zarobljenicima, koji su ubijani, a glave su im bile odrubljivane. Delić se teretio da je znao za sve zločine, ali da nije preduzeo nužne mere da kazni počinioce.

 

Portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić izjavila je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) da ovaj sud izražava žaljenje što je optuženik Rasim Delić umro te da će odluka o budućnosti postupka biti objavljena što je pre moguće.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here