Tanjug
Od Beograda do graničnog prelaza za sat i 20 minuta: Aleksandar Vučić prilikom obilaska radova na rekonstrukciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je trećeg dana u Podrinju obišao radove na graničnom prelazu Karakaj i poručio da će Srbija nastaviti da ulaže u Republiku Srpsku i povećati investicije i da se, nikada dok je predsednik Srbije, neće odreći političke podrške Srpskoj, niti dozvoliti da se na Drini postavljaju blokade.

– I nastavićemo da ulažemo u RS, a oni neka promene svog predsednika i vlast na sledećim izborima. Ne pada mi na pamet da se odreknem političke podrške RS, a izbori su 2027, neka se spreme pa neka glasaju za one koji će ovde da postavljaju blokade, sankcije i sve drugo. Pa da vidimo, hoće li narod za to da glasa ili neće – rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Malom Zvorniku i istakao da će radovi biti završeni na vreme, najviše za šest meseci i da će se brzom saobraćajnicom iz Beograda do mosta Karaklaj dolaziti za sat i 20 minuta.

Jačanje veza

Kazao je da će samo most koji povezuje Mali Zvornik sa Karakajem koštati između 3,5 do četiri miliona evra, a ako bi se gradio novi, neće biti ispod 70-80 miliona evra, ali i druge investicije.

– Mi ćemo to da povećamo, video sam da su me napali u medijima, kažu žale se ljudi što ulažemo u RS, a ne u neki deo Srbije. To je vrsta pokvarene i odvratne politike koju neki sprovode, a neće da pokažu kliničke centre od Beograda, Niša do Novog Sada i svega drugog – naglasio je Vučić i istakao da je Srbija poslednjih nekoliko godina napravila više veza i mostova sa RS nego u proteklih 100 godina.

Pritom, kako je naveo, nikada neće ugroziti Dejtonski sporazum niti teritorijalni integritet BiH, ali uz poštovanje Srpske u okviru BiH.

– Izgradili smo Sremsku Raču, novi most Bratulju, Karaklaj obnavljamo. Uradili smo brzu saobraćajnicu do Malog Zvornika, što je važno za našu vezu sa Podrinjem, za RS i BiH. Moramo da popravimo most u Skelanima – rekao je i dodao da je ekonomski napredak suština bezbednosti zemlje.

Moderni auto-putevi

Predsednik je najavio pre kraja godine otvaranje deonice do Požege, završetak puta Čačak-Kraljevo, kao i da će se do Vrnjačke Banje preko Trstenika ići najmodernijim auto-putem. To su, kaže, velike promene u Srbiji.

Sa Vučićem je bio predsednik RS Milorad Dodik koji mu je zahvalio na naporima da ostvari što bolje veze i komunikaciju između RS i Srbije.

– Ovaj most je zaista veliko ulaganje i Srbija to u potpunosti finansira. Prilazni putevi sa strane Srbije se modernizuju, to je i naša obaveza i mi rekonstruišemo puteve od Malog Zvornika dalje prema Sokocu i istočnom Sarajevu sa namerom da tamo pravimo brzi put i poboljšamo bitno saobraćaj – rekao je i naveo da je na mostu Karaklaj dan pre zatvaranja bilo registrovano 150 kamiona u jednom ili drugom pravcu.

Istakao je i da granični prelaz na Drini Srbi doživljavaju isključivo kao administrativni prelaz.

Pomoć države

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je u selu Crvica, kod Bajine Bašte, porodičnu kompaniju, mlekaru Spasojević Zapis Tare i obećao veliku pomoć države za proširenje kapaciteta.

– Imajte u vidu da možete da računate na veliku podršku države, čak i 50 odsto granta, ako vam trebaju nove mašine – rekao je Vučić.

Za škole sala i tableti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je bio u Brezjaku u školi koja ima isturena odeljenja u Nedeljicama i Koreniti. Najavio je da će škola u Koreniti dobiti brzo salu, a škola u Brezjaku interaktivne table i tablete.

– U Koreniti ćemo izraditi jednu salu, a u Brezjak donosimo interaktivne table i tablete. I gledaćemo spoljni NjC da potpuno uredimo i uložimo novac. To sve ćemo uraditi već od sledeće nedelje – naglasio je Vučić.

Za BRIKS, “videćemo”

Aleksandar Vučić kaže da će videti da li će moći na samit Briksa na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina zbog unapred zakazanih poseta i dodao da će odluka o tome biti doneta od 10. do 15. oktobra.

– Ja sam kazao da postoje zakazane posete i posle toga sam rekao videćemo. Odluku o tome ćemo donositi tamo 10. i 15. oktobra. Važan poziv je stigao, kao što imamo i ranije zakazane važne posete – rekao je odgovarajući na pitanje novinara o medijskim navodima “njet Putinu”.

Video je, kaže, više naslova, neki su rekli da je nešto odbio, a neki da je nešto prihvatio i ceo dan su lagali i jedni i drugi, jer je rekao “videćemo”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here