Tanjug/AP
Kurska oblast

Narodni poslanik Oleg Dunda iz partije “Sluga naroda” ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog izjavio je danas da je potrebno premestiti vojne operacije ukrajinske vojske i na teritoriju Belorusije, pored Kurske i Brjanske oblasti Rusije.

– Moje stanovište je da je apsolutno važno preneti ovo ne samo na teritoriju Brjanska i Kurska, već i na Belorusiju. Duboko sam uveren da će beloruska vojska, ako uđemo u Belorusiju sa relativno malim jedinicama, položiti oružje. I ovo je veliki udarac Moskvi ispod pojasa, ako se pokaže da ne kontroliše ove teritorije i da nije spremna da ih brani. U stvari, ovo je priča ‘a la Prigožin’ – naveo je Dunda na 13.

Prema njegovim rečima, rat koji se trenutno vodi u Ukrajini je “Prvi svetski rat, rat iscrpljivanja resursa”, u kojem je Rusija spremna da potroši sve, za razliku od ukrajinskih partnera.

– Prema tome, Rusija je u prednosti. Ovo je rat koji je neisplativ za Ukrajinu. Mi, sa ovim iskustvom i znanjem treba da se krećemo i udaramo tamo gde je Ruska imperija što slabija, na najranjivija mesta, da je podrivamo sa svih strana – istakao je poslanik Vrhovne rade.

On je ocenio da se rat ne može dobiti ni pod Pokrovskom ni pod Vugledarom.

– Ali pobeda u ratu na teritoriji Ruske imperije ili u Belorusiji je sasvim moguća… Ne smemo stati, moramo proširiti ove operacije. Svako odlaganje u ovom pravcu preti smrću –  smatra poslanik i kopredsednik međufrakcijske parlamentarne asocijacije “Za dekolonizaciju Rusije”.

Forum Slobodne Rusije održava se od 4. do 5. oktobra u Vilnjusu, a na njemu učestvuju poznati ruski opozicionari i stručnjaci iz Ukrajine i Evropske unije.

Program Foruma uključuje teme kao što su ukrajinska Formula mira, konsolidacija opoziciono orijentisanih Rusa oko podrške ruskim dobrovoljcima koji se bore u sastavu Oružanih snaga Ukrajine, novi izazovi međunarodnom bezbednosnom sistemu, aktiviranje ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) u Evropi i druge.

Forum Slobodne Rusije je najveća platforma za rusku opoziciju, osnovana 2016. godine.

Objedinjuje predstavnike ruske javnosti u Rusiji i inostranstvu koji zauzimaju beskompromisan stav prema režimu ruskog predsednika Vladimira Putina i zalažu se za potpunu “demontažu Putinove diktature”, obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i oslobađanje svih teritorija koje je Rusija okupirala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here