pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kijev traži od Vašingtona da mu isporuči višak vojne opreme i naoružanja, saopštila je ambasadorka u SAD Oksana Markarova.

– Takozvani višak vojne opreme, na primer, gotovo i nepotrebno naoružanje, koje SAD mogu dodatno da isporuče. Sa tom kategorijom trenutno aktivno radimo – rekla je Markarova u intervjuu portalu LB.ua.

Po njenim rečima, postoji nekoliko pravaca na kojima Ukrajina sarađuje sa SAD u okviru isporuka naoružanja. Među njima su standardna pomoć koju odobrava američki Kongres i koja je predviđena budžetom, ako i dodatna pomoć koju Vašington može pružiti uz odobrenje predsednika.

Ranije je list “Forin polisi” saopštio da Ukrajina želi da dobije oružje koje je bilo predviđeno za Avganistan pre dolaska talibana na vlast. Međutim, Bela kuća ne želi da izaziva Rusiju i namerava da svoju pažnju usmeri na Kinu.

5 COMMENTS

  1. NE ZNAM KO VISE TRAZI DJAVOLA ILI RUSI ILI UKRAINCI.NEKA MI NEKO OBJASNI STA CE NA GRANICI UKRAINE 100.000 HILJADA VOJNIKA I TESKOG NAURUZANJA.PA NECE VALJDA DA SE RUSIJA BRANI PROTIV UKRAINE.MOZE SAMO BITI OBRNUTO PA TO I NAJVECEM NEZNALCU JE SASVIM JASNO.

  2. Vlado,
    ne zelim da budemo istog misljenja, ali ne razumem pitanje. Sve ima i svoje zasto. Ja ne verujem da su Rusi toliko ludi i da drze vojsku na svojoj teritoriji, kad NATO drzi svoju opremljenu vojsku na tudjoj. Prvo pitanje koje se moze postaviti bi bilo zasto je NATO izazivao? Znate li da Breznjevova doktrina ima jos uvek vazi. Znate li da su Amerikanci davali Milosevicu slobodne ruke da postavlja granice kako hoce – ali da njima dozvoli vojnu bazu. Otvarali su mu sva vrata i gostili ga. Kad nije pristao na njihov predlog, odjednom je bio ratni zlocinac. Niko od Titovih pristalica nije mogao biti ratni zlocinac. Stalno se tvrdi da svaka slobodna zemlja moze sama odlucivati sa kim ce biti u savezu. Skoro citava Evropa je pod cizmom. Koliko zemalja je bilo primorano da udje u NATO? Kakvu korist ima Amerika ako bi Srbija bila primljena u EU? Amerika je imala Srbiju na dlanu i nije koristila priliku. Vremena se menjaju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here