Ukrajinci rekli ”njet” Putinu

0

Odbili ponudu: Vladimir Putin
 

Ukrajinski ministar energetike Juri Prodan rekao je ruskim novinskim agencijama da je ovaj sporazum neprihvatljiv za Kijev. Prodan je rekao da Ukrajina traži cenu koja je niža od 385 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

 

Takvu cenu je Ukrajina plaćala do kraja prošle godine, i to je cena koju je Putin sada ponudio. Prodan je izjavio da ukrajinska vlada sada veruje da je arbitraža
najbolji način da se reši problem.

 

Ranije u toku dana, trostrani razgovori između Rusije, EU i Ukrajine u Briselu okončani su bez dogovora i pregovori će biti nastavljeni, rekao je ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

Novak je naglasio da će Rusija uvesti avansno plaćanje za isporuke gasa, ukoliko Kijev ne uplati zaostala dugovanja do 7.00 ujutro 16. juna.

 

Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger rekao je da će Brisel uraditi nacrt dokumenta u kojem će biti iznesen dosadašnji napredak u pregovorima i okvir kojim bi mogla biti određena cijena gasa na godišnjem nivou.

 

Prema njegovim rečima, iako su pregovori u Briselu okončani bez dogovora, u narednih 48 časova tri strane će pokušati da postignu napredak putem telefonskih razgovora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here