Ukrajina: Zaustavićemo ruski konvoj

0

Iz Moskve je ka istočnoj Ukrajini krenuo konvoj od oko 280 kamiona sa 2.000 tona  humanitarne pomoći
 

Drugi visoki ukrajinski zvaničnik Valerij Čali rekao je da bi pomoć mogla da pređe granicu s Ukrajinom i bude pretovarena u vozila MKCK.

 

"Nećemo prihvatiti da u pratnji (humanitarne pomoći) bude rusko ministarstvo za vanredne situacije ili ruska vojska", rekao je Čali novinarima.

 

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će humanitarni konvoj, koji je krenuo prema istočnoj Ukrajini iz Rusije, preći granicu samo pod pokroviteljstvom Crvenog krsta.

 

"Nakon prelaska rusko-ukrajinske granice konvoj će se kretati pod pokroviteljstvom Međunarodnog komiteta crvenog krsta (MKCK)", navodi se u saopštenju ruskog MIP-a.
 

Oko 280 kamiona sa 2.000 tona humanitarne pomoći krenulo je iz Moskve ka istočnoj Ukrajini gde besne oružani sukobi, izvestili su jutros ruski državni mediji.

 

Novinari su naveli da je konvoj kamiona, ofarbanih u belo i sa oznakama Crvenog krsta, deo međunarodno dogovorene misije pod pokroviteljstvom MKCK.

 

Rusija poslala 280 kamiona u Ukrajinu

 

Portparol MKCK u Kijevu Andre Lerš rekao je u telefonskoj izjavi za Asošiejted pres da uprkos sporazumu svih uključenih strana, on nema "informacije o sadržaju" koji prenose kamioni i da ne zna kuda su tačno ti kamioni krenuli.

 

Zapad je izrazio zabrinutost zbog slanja konvoja, upozoravajući na mogućnost da je u pitanju "pokušaj da Moskva obezbedi stalno prisustvo u Ukrajini".

 

Crveni krst ipak obavešten

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) saopštio je da je dobio obaveštenje od Rusije da je humanitarni konvoj krenuo ka Ukrajini, rekla je portparol MKCK Anastasija Isjuk.
"Obavešteni smo da je konvoj sa humanitarnom pomoći krenuo jutros. Očekujemo od Moskve sve potrebne informacije u vezi toga šta sve sadrži ta pomoć, količinu i način na koji će i gde će biti uskladištena", izjavila je za Itar tas Isjukova.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here