EPA/Sergey Dolzhenko
Ukrajinski vojnici

Kijev je završio prvu fazu vojne reforme prema NATO standardima, a planira se i ponovno uspostavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, saopštile su Oružane snage Ukrajine.

Prema saopštenju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine – započet je aktivan prelazak na standarde NATO-a, i u zemlji je završena prva faza njihove reforme, prema čijim rezultatima su bile izgrađene nove komande i imenovani njihovi komandanti.

Nove baze na granici sa Rusijom

Istovremeno je ukrajinski ministar odbrane Andrej Zagorodnjuk izjavio da je u zemlji u toku usavršavanje vojne infrastrukture, definisane prema zahtevima NATO-a, kao i da će, u skladu sa standardima Alijanse, dve nove baze biti izgrađene u Marijupolju i Severodonjecku.

Vojni objekti će se nalaziti praktično na nekoliko desetina kilometara od granice sa Rusijom i nepriznatih republika Donbasa – Donjecke narodne republike i Luganske narodne republike.

Prema mišljenju ukrajinskih vlasti – baze će predstavljati granično utvrđenje NATO-a na jugoistoku zemlje. O tome je u decembru 2019. godine na sastanku lidera i šefova vlada zemalja članova Severoatlantske alijanse govorio ukrajinski ministar inostranih poslova Vadim Pristajko. Načelnik Generalnog štaba – glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine general-potpukovnik Ruslan Homčak je tom prilikom izjavio da Ukrajina mora da vojne reforme i ubrzani prelazak na standarde NATO-a sprovodi u ratnim uslovima.

Vojna pomoć SAD i NATO-a Ukrajini

Istovremeno, vojna pomoć SAD i drugih država NATO-a Ukrajini se realizuje u konkretnoj pomoći u vazduhoplovnom naoružanju. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je na sastanku sa državnim sekretarom SAD Majklom Pompeom krajem januara ove godine istakao da će njegova zemlja proširiti saradnju sa SAD u oblasti odbrane i bezbednosti i razmatrati mogućnost kupovine novog naoružanja.

On je još dodao da se na sastanku razmatralo pojačanje ukrajinske ratne mornarice pomoću broda tipa „Island“, kao i jačanje protivvazdušne odbrane Ukrajine, pri čemu su ukrajinske vlasti spremne da razmotre opciju kupovine neophodnog naoružanja.

Ukrajinski ambasador Vladimir Jeljčenko je nedavno izjavio da Vašington u 2020. godini planira da Kijevu dodeli više od jedne milijarde dolara pomoći, od čega je za vojnu odbranu planirano 365 miliona dolara. Glavni prioritet koji je bio definisan u bilateralnim konsultacijama između Ministarstva odbrane Ukrajine i Pentagona je jačanje ukrajinske flote.

Uspostavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine

U Strategiji nacionalne bezbednosti „Bezbednost građanina – bezbednost zemlje“, koju je Ukrajina nedavno usvojila, jedan od glavnih zadataka je ponovno uspostavljanje teritorijalnog integriteta u granicama međunarodno priznatih granica Ukrajine, tj. u granicama koje uključuju Lugansku narodnu republiku, Donjecku narodnu republiku i Krim, što očigledno podrazumeva i ratna dejstva.

Prema podacima ukrajinskog Generalštaba – glavni rezultat vojne reforme je stvaranje specijalnih komandi prema obrascima NATO-a. Najvažnija od njih je – Zajednička komanda ujedinjenih snaga Ukrajinskih oružanih snaga.

Međutim, na osnovu socioloških istraživanja, većina stanovnika Ukrajine je, kao i ranije, protiv pridruživanja NATO-u. Prema anketi ukrajinskog Centra za socijalna i marketinška istraživanja „Socis” koja je sprovedena u januaru ove godine – u slučaju referenduma o ulasku u NATO – „za“ je glasalo ukupno 46,2 odsto ispitanika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here