EPA-EFE/STR
Ukrajinska vojska

Generalno tužilaštvo Ukrajine pokrenulo je pretkrivičnu istragu o ubistvu dvojice zarobljenih ukrajinskih vojnika kod Selidova u Donjeckoj oblasti, koje su navodno izvele ruske snage.

Prema operativnim podacima, 18. oktobra ove godine predstavnici Oružanih snaga Rusije zarobili su dvojicu ukrajinskih vojnika u Pokrovskom okrugu Donjecke oblasti, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Kako se dodaje, ruski vojnici su nenaoružane ratne zarobljenike držali u ležećem položaju licem prema zemlji, pritiskajući im noge, a posle izvesnog vremena pucali su na njih iz neposredne blizine iz automatskog oružja, prenosi Ukrinform.

U saopštenju se napominje da ubijanje ratnih zarobljenika predstavlja grubo kršenje Ženevskih konvencija i kvalifikuje se kao težak međunarodni zločin.

Pretkrivičnu istragu u krivičnom postupku o činjenici kršenja zakona i običaja ratovanja, u kombinaciji sa namernim ubistvom sprovode istražitelji Glavne uprave Službe bezbednosti Ukrajine u Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

Prema rečima komesara Vrhovne rade za ljudska prava Dmitrija Lubinjeca, prijavljeno je više od stotinu slučajeva pogubljenja vojnika Odbrambenih snaga koji su se predali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here