Tanjug/AP
Andrij Sibiha

Ukrajinski parlament odobrio je danas imenovanje Andrija Sibihe, bivšeg ambasadora u Turskoj, za novog ministra spoljnih poslova, saopštila su dva člana ukrajinskog parlamenta.

Sibiha (49) je na mestu šefa diplomatije zamenio Dmitra Kulebu, čiji je zamenik bio od aprila, prenosi agencija AP, kojoj su ukrajinski poslanici Jaroslav Železnjak i Oleksij Hončarenko potvrdili da je parlament glasao za imenovanje Sibihe.

Sibiha je prethodno radio u kabinetu Zelenskog, gde se bavio spoljnim poslovima i strateškim partnerstvima, a analitičari ne očekuju da će doći do promene u spoljnoj politici Ukrajine uprkos promenama, navodi Rojters.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ranije danas zatražio je od parlamenta da potvrdi imenovanje Andrija Sibihe za novog ministra spoljnih poslova, nakon što je Vrhovna rada prihvatila ostavku prethodnog šefa diplomatije Dmitra Kulebe.

Očekuje se da ce parlament danas imenovati još osam novih ministara u okviru smene funkcija čelnika vlade.

Nominacija Sibihe deo je najveće rekonstrukcije ukrajinske vlade od početka rata u februaru 2022. godine. Ostavke su podnela dva potpredsednika vlade i nekoliko ministara u poslednja dva dana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here