EPA-EFE/Mykola Tys
Vladimir Zelenski

Smena glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnija imaće ozbiljne posledice po ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog, tvrdi Vladimir Fesenko, šef kijevskog istraživačkog instituta “Penta”.

– Uklanjanje Zalužnija predstavljalo bi snažan udarac za Zelenskog. S obzirom na popularnost Zalužnija i u vojsci i u društvu, njegova smena ili ostavka bi mogli da oslabi poziciju samog Zelenskog – rekao je on u intervjuu za NBC njuz.

Fesenko je naglasio da je Zalužni sada druga najpopularnija ličnost u Ukrajini, pa ga Kijev smatra potencijalnim rivalom. S tim u vezi, na Zalužnija „žele da prebace sve probleme na frontu“, smatra ekspert.

Treba napomenuti da je istraživanje sociološke grupe „Rating“ pokazalo da stanovnici Ukrajine više veruju Zalužniju nego predsedniku zemlje.

Ranije je “Ekonomist”, pozivajući se na visokog zvaničnika u vladi zemlje, objavio da je sukob između Zelenskog i Zalužnija nastao zbog neuspešne ofanzive. Istovremeno, bivši savetnik bivšeg predsednika Ukrajine Leonida Kučme Oleg Soskin smatra da bi razlaz između Zelenskog i Zalužnija mogao da dovede do državnog udara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here