Uhapsio Mladića, stvorio Vučića i razbio Šarića

0

Miodrag Rakić

Srpski mediji posvetili su izuzetno veliku pažnju vesti o smrti Miodraga Rakića, "čoveka iz senke", "misteriju" i "onog ko je najviše znao i najviše ćutao". Mada je u politici proveo skoro dve decenije, najbliži saradnik Borisa Tadića javnosti je postao poznat kada ga je Vikiliks nazvao "ključnim čovekom u lovu na Ratka Mladića", navodeći i da je 2008. pomogao cepanju radikala i osnivanju naprednjaka. Rakiću, koji je u vreme Tadićeve vlasti bio njegov šef kabineta i vodio je Biro za koordinaciju tajnih službi, pripisane su zasluge za akciju Balkanski ratnik u kojoj su zaplenjene tone kokaina Šarićevog klana.
Kažu da je Rakić bio najzaslužniji za pomirenje Tadića sa Đilasom, što je 2012. tu stranku sačuvalo od cepanja. Rakić je postao potpredsednik, Đilas lider, a Tadić počasni predsednik DS-a koji je tada rekao: "Ako odem na neku poziciju u međunarodnim organizacijama, ne brinem jer DS ostavljam u sigurnim Rakićevim rukama."
Rakić je važio i za stručnjaka za "specijalne veze" sa drugim strankama, prvenstveno socijalistima i naprednjacima. Pričalo se da je zaslužan za koaliciju DS-a i SPS-a posle izbora 2008. Bio je iz davnih dana prijatelj Aleksandra Vučića koji je, kada je došao na vlast, rekao da bi Rakiću ponudio neki od najodgovornijih poslova, ali to ne čini, jer zna da ne bi prihvatio.
Rakić je prvi apelovao da se preispitaju Vučićevi navodi da njega i Nikolića neko nezakonito prisluškuje. Kada je izbila afera Banana o viđanju Ivice Dačića sa pripadnikom Šarićevog narko-klana Rodoljubom Radulovićem, Rakić je potvrdio da su svi kontakti političara sa kriminalcima dokumentovani u Tužilaštvu i UKP-u, a potom se saznalo za čak 130 diskova dokaza.
 

S Borisom u novu stranku
Demokrate nisu imale razumevanja za Rakićev "novi politički dogovor" SNS-a i DS-a. On je u januaru ove godine sa Tadićem napustio bivšu partiju i formirao Novu demokratsku stranku. Koliko je bilo Tadićevo poverenje u njega, govori činjenica da je bio prvi na listi kandidata za republičke izbore.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here