Pexels

Podaci Australijskog biroa za statistiku (ABS) pokazuju da su plate porasle za 0,8 odsto u junskom kvartalu, istim tempom kao u martovskom i decembarskom kvartalu.

Šef ABS-a za statistiku cena, Mišel Markvard je rekla da je godišnji rast plata od 3,6 odsto i dalje blizu najviših nivoa u poslednjih deset i više godina.

Međutim, to je niže od godišnjeg tempa od 3,7 odsto, koji je zabeležen u martovskom tromesečju, što smanjuje rizik od takozvane spirale cena i plata.

S druge strane, Markvard je primetila da je povećanje plata, u odnosu na redovne kvartalne revizije plata u junu, bilo veće nego u istom periodu prošle godine, pošto su nedavni troškovi života i pritisci tržišta rada uključeni u odluke o platama na nivou cele organizacije.

Slaba kupovna moć građana

Međutim, taj rast je bio manji nego što je većina ekonomista, uključujući i one u Banci državnih rezervi (RBA), očekivala.

Blagajnik Džim Čalmers je rekao da, uprkos tome što je bio niži od očekivanog, rast plata sada sustiže rast cena.

– Kada smo došli na funkciju, rast realnih plata, za martovski kvartal 2022, bio je niži za 1,5 odsto. Sada vidimo rast realnih plata oko nule, što je značajan napredak u odnosu na ono što smo nasledili – naglasio je blagajnik i dodao da je ovo prvi put u poslednje tri godine da realne plate nisu nazadovale.

Čalmers je ujedno rekao da Ministarstvo finansija očekuje da će se realne godišnje plate vratiti na rast početkom 2024.

Međutim, Indidov azijsko-pacifički ekonomista, Kalam Pikering je rekao da su australijski radnici izgubili deceniju teško stečenog poboljšanja životnog standarda za samo dve godine pada realnih plata i da će biti potrebne godine da se ti gubici povrate.

– Korigovano za inflaciju, australijske plate su pale za 2,3 odsto tokom prošle godine i za 7,3 odsto od svog vrhunca. Dobra vest je da se jaz između rasta plata i kvartalne inflacije značajno smanjio i postoji velika verovatnoća da rast plata premaši porast potrošačkih cena u ostatku godine – objasnio je Pikering i dodao da bi šteta po kupovnu moć građana mogla da potraje još jednu deceniju, pre nego što se popravi.

Razlog više za pauzu RBA

Šon Lengkejk iz Australijskog Oksford Ekonomiksa je rekao da će nedostatak bilo kakvog ubrzanja kvartalnog rasta plata verovatno dovesti do toga da će rezervna banka odlučiti da sačeka sa daljim dizanjem kamatne stope.

– Pošto smo pauzirali u avgustu, ne mislimo da će samo ovi podaci podstaći RBA na još jedno povećanje stope u septembru. Međutim, izgledi za jedinične troškove rada ostaju zabrinjavajući s obzirom na nedavni slab trend rasta produktivnosti – naglasio je Lengkejk.

Međutim, podaci ABS-a su bili dovoljni ekonomistu Betašersa, Dejvidu Basanizu da predvidi kraj ciklusa rasta kamatnih stopa RBA.

– Iako postoji zaostajanje između nedovoljne ponude radnika i rasta plata, čini se da smo već videli vrhunac inflacije plata za ovaj ciklus. Sa ekonomskim rastom i usporavanjem inflacije, ublažavanjem namera o zapošljavanju i većom imigracijom, koja pomaže da se popuni nedostatak na tržištu rada, tempo rasta plata bi mogao da se smanji u narednim kvartalima – istakao je Basaniz.

Prema njegovim rečima, prednost relativno slabog rasta plata je to što će RBA možda moći da počne da smanjuje kamatne stope od aprila 2024. i izbegne recesiju, dok i dalje drži inflaciju pod kontrolom.

Rast i u septembarskom kvartalu

Ekonomisti u inače oprezni i zbog velikog skoka plata na nivou industrije od 5,75 odsto i povećanja minimalne zarade od 8,6 odsto, koji je stupio na snagu 1. jula i biće uključen u septembarski kvartalni indeks cena zarada.

Ovogodišnje povećanje plata koje je naložila Komisija za pošteni rad je veće od prošlogodišnjeg povećanja plata na nivou industrije od 4,6 odsto, i tako će izvršiti pritisak na godišnje povećanje plata.

Vrtići bez radnika

Melisa Falero, šefica operacija u Trajv Erli Lrning je rekla da plaća do tri odsto više plate od ustanovljenih plata na nivou industrije, kako bi za neke pozicije privukla i zadržala osoblje.

– Poznato je da smo suočeni sa nedostatkom osoblja. Mnoge predškolske ustanove se bore da pronađu osoblje. U ovom momentu imamo 10.000 slobodnih mesta u Australiji u ovom sektoru – naglasila je Falero.

Ona smatra da je povećanje plata od suštinskog značaja da bi se više radnika odlučilo za ovaj posao.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here