Ubila Dragana i zakopala ga u vrtu

0

Anđela, prema odluci suda, ne predstavlja opasnost po zajednicu
 

Advokat odbrane Leonard Hartnet kazao je da je blagajnica Anđela Vilijams (45) osoba dobrog karaktera, "poznata po dobroti u zajednici", nije imala problema s drogom i ranije nije kažnjavana.

 

Slomljeni duša i srce

U izjavi za sud, Kalijev otac Milovan Đorđević rekao je da je zločin uticao na pogoršanje njegovog zdravlja i skratio mu život više godina.
– Duša i srce su mi slomljeni – rekao je otac.

Vrhovni sud Viktorije prošlog meseca utvrdio je da Vilijamsova, majka dvoje dece, nije kriva za ubistvo, ali jeste kriva za manje krivično delo – ubistvo u samoodbrani, za šta je maksimalna kazna 20 godina zatvora.

Anđela Vilijams je priznala da je u julu 2008. ubila Daga Kalija (48), ranije poznatog i kao Dragan Đorđević, tako što ga je 16 puta udarila oštricom sekire, odvukla telo u šupu i kasnije ga zakopala u vrtu njihove kuće u Indented Hedu na poluostrvu Belarin, sat i po udaljenom od Melburna. Tvrdila je da je postupala u samoodbrani, pošto je godinama bila zlostavljana.

Sud je raspravljao o njenoj krivici. Advokat Hartnet tim povodom naveo je da ubistvo Kalija spada u dno skale ubistava u samoodbrani. Vilijamsova je kazala da je istinski verovala da, kada je udarila Kalija, postupa u samoodbrani. Međutim, zaključak porote je da je ovo njeno uverenje nerazborito.

 

Svađa u spavaćoj sobi

U decembru 2012, Vilijamsova je policiji rekla da se s Kalijem svađala u spavaćoj sobi između 10. i 24. jula 2008, pošto ju je nazvao "dro…" i optužio da spava sa Grejndžerom. Rekla je da su se koškali i gurali, kada je zgrabila kramp iza vrata spavaće sobe, a Kali joj rekao: "Hajde, uradi to, ti j….. dro…". Udarila ga je više puta i ostavila nepokretnog na podu. Kasnije ga je izvukla u šupu, a posle sahranila.

Tužilac Brendan Kisen kaže da je otežavajuća okolnost ovog krivičnog dela zakopavanje Kalijevog tela u vrtu i četvorogodišnje laganje Vilijamsove.
Prema njegovim rečima, kada se ocenjuje nivo nasilja kome je gospođa Vilijams pribegla, ubistvo ne može da bude opisano kao čin sa donjeg nivoa skale ubistva u odbrani.

Anđela Vilijams je porodici i prijateljima Dragana Đorđevića govorila da ju je napustio i odselio se na svoje omiljeno mesto u Kjami (NSW). Ona je, nedugo posle ubistva, ušla u odnos sa njegovim najboljim prijateljem, ocem petoro dece Dejvidom Grejndžerom, poznatim kao Meda.

Telo Kalija (Đorđevića) nađeno je više od četiri godine posle zločina, u plitkom grobu, umotano u ciradu. Više puta, njegova familija, otac, te sestra Elizabeta i brat Aleks Đorđević javno su apelovali u javnosti da im se pomogne u traženju.
Grejndžer je kazao poroti da se kasnije preselio u Anđelinu kuću i živeo tamo dve godine, nemajući pojma da mu je najbolji prijatelj sahranjen u vrtu u kome se igrao sa svojom decom i prostirao veš, izvestio je "Ejdž".
Presuda Anđeli Vilijams biće izrečene kasnije.

 

Kad žrtva postane nasilna

Advokat odbrane zatražio je od sudije Elizabet Holingvort da, kada bude odlučivala o kazni, uzme u obzir svedočenje stručnjaka za nasilje u porodici, profesorke Univerziteta u Kanberi Patriše Istil. Doktorka Istil navela je da ubiti nasilnog partnera, zakopati ga i onda pokušati prikrivanje ne treba tretirati kao "gnusan čin" i da sociolozi u SAD imaju objašnjenje zašto žrtve nasilja tako postupaju kad i same postanu nasilne.
Mnogi ljudi ne razumeju da drugi, osobe koje prolaze kroz nasilje u porodici, žive u "stanju ograničenog terora".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here