Tokom jedne studije sprovedene na Teheranskom institutu medicinskih nauka, lekari su napravili dve grupe žena sa viškom kilogarma, a svaka grupa se sastojala od 44 dame.

Tri meseca, obe grupe su se hranile po istoj šemi (1200 kalorija dnevno) sa tom razlikom da su u svakodnevni jelovnik prve grupe uključili 1 kafenu kašiku kumina (indijskog kima). Ovaj začin dodavali su u nemasni jogurt ili u salate.

Učesnice prve grupe izgubile su u proseku oko 14% telesne masti više nego žene iz druge grupe. Takav efekat objašnjava se time da kumin sadrži fitosterole koje poseduju sposobnost smanjivanja nivoa holesterola u krvi.

Jogurt i kumin idealan su spoj

Kumin ima visoke nutritivne vrednosti, sadrži monosaharin i polisaharide koji su prava riznica dijetalnih vlakana. Stimuliše rad bubrega i dobar je prirodni diuretik. Poboljšava varenje, smanjuje gasove i nadutost, neutrališe višak kiseline, uklanja stomačne grčeve.

Zbog poboljšanja i ubrzanja lipidnog metabolizma u organizmu smatra se odličnim sredstvom u borbi sa suvišnim kilogramima.

S obzirom na to da je ovaj začin vrlo jake arome, na koji Evropljani nisu naviknuti, treba ga koristiti dozirano.

Seme kumina

Način konzumiranja

Za poboljšanje metabolizma unos semena kumina treba da bude – 1 kafena kašika dnevno. Dodajte ovaj začin u jela od jaja, mesa, sira, a takođe, u jogurt i salate.

Ipak sa doziranjem treba biti pažljiv jer ovaj indijski začin ima neželjena dejstva ukoliko se prekorači dnevna doza unosa. Ukoliko se desi da ga unesete u organizam više od preporučenog može doći do problema sa želucem, povećanja želudačne kiseline, a može izazvati i srčane smetnje.

Kumin ili điru kako ga indusi nazivaju može se naći u svakoj prodavnici zdrave hrane.

Izvor:
Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here