Youtube/O KANAL
Izbegava "ruku pravde": Sakib Mahmuljin

Pravosnažno osuđen na osam godina zatvora zbog zločina nad Srbima koje su tokom rata u Bosni, pod njegovom komandom počinili pripadnici jedinice El Mudžahedin, ratni komandat Trećeg korpusa Armije BiH, Sakib Mahmuljin umesto u zatvoru, nalazi se u Turskoj. Puna četiri meseca od izricanja presude, Mahmuljin nije priveden na izdržavanje kazne, a uspeo je i da sasvim legalno napusti BiH i ode u Tursku. Da apsurd bude još veći, Sud BiH su o tome obavestili njegovi advokati i to tek pošto je otišao.

“Osuđeni Sakib Mahmuljin nije upućen na izdržavanje kazne zatvora, s obzirom da, a prema obaveštenju koje je dostavio njegov advokat, isti se nalazi na lečenju u Turskoj. S tim u vezi, Sud obavlja potrebne izviđajne radnje u pogledu navoda advokata, te će, u daljem toku postupka upućivanja, preduzeti adekvatne zakonske radnje. Sud napominje da osuđenom, u toku krivičnog postupka, sve do okončanja, nisu bile izrečene mere zabrane”, stoji u odgovoru Suda BiH. Iz Granične policije BiH, pod izgovorom “zaštite ličnih podataka” odbili su da saopšte na kom graničnom prelazu je Mahmuljin prešao granicu i otputovao u Tursku umesto da služi osmogodišnju kaznu u zatvoru.

Odlazak osuđenog ratnog zločinca Sakiba Mahmuljina navodno na lečenje u Tursku, umesto u zatvor na izdržavanje osmogodišnje kazne zatvora, uznemirilo je javnost u Republici Srpskoj i izazvalo oštre osude boračkih organizacija, udruženja i građana.

Božica Živković Rajilić, predsednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske ocenjuje za “Vesti” da je u pitanju “farsa i skandal koja se može dogoditi samo u BiH”.

– Pravosuđe BiH je još jednom pokazalo da je rak rana za opstanak države i da kad god pomislimo da ne može dublje da padne, ono nas demantuje. Zato i sumnjam da će se Mahmuljin uopšte vratiti iz Turske i da je ovo samo bio način da izbegne izdržavanje kazne. Ovoga ni u Africi nema – ogorčeno ističe Božica Živković Rajilić.

Predsednica Udruženja žena žrtava rata RS zaključuje da je i ovim skandalom zapravo poslata jasna poruka Srbima da u BiH nema pravde za njihove žrtve.

– Osuditi na samo osam godina nekoga ko je komandovao odsecanjima ljudskih glava, iživljavanju nad ljudima i uništavanju imovine je skandal svoje vrste, jer je poslata poruka da je bilo sasvim normalno ubijati Srbe i da ćete više robijati za pljačku banke ili saobraćajni udes. A onda se pokaže da i od goreg ima gore. Takav zločinac ne završi u zatvoru, već slobodno odšeta u drugu zemlju – zaključuje Živković Rajilićeva.

Branimir Kojić, predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice ocenjuje za “Vesti” da je u BiH trenutno na delu “pravosudni cirkus” u kome ratni zločinci umesto da su u zatvorima – leto provode na moru!

– Dok Srbima koji su optuženi za ratne zločine odmah oduzimaju sve putne isprave i zatvaraju, ovde imamo slučaj da osuđeni ratni zločinac odluči da ide na letovanje i država mu to omogući. Ovo je otvoreno ruganje srpskim žrtvama, ali i pravdi u BiH – ocenjuje Kojić i dodaje da ova Organizacija traži od institucija BiH da hitno deportuju Mahmuljina u zemlju i pošalju na izdržavanje kazne.

– Neka ministarka inostranih poslova BiH, Bisera Turković izađe pred porodice žrtava i odgovori kako je osuđeni ratni zločinac legalno napustio zemlju i da li mu je to letovanje možda platila SDA – poručuje Kojić.

Ruganje žrtvama

Kojić podseća da slučaj Mahmuljin nije i jedini apsurd pravosuđa u BiH.

– I dalje su na slobodi muslimani koji su pravosnažno osuđeni da su mučili i ubijali Srbe u sarajevskom logoru “Silos”. Ne bi me začudilo da su i oni ovo leto iskoristili da odu na more. Pitam i naše političare dokle će dozvoljavati ismevanje porodica srpskih žrtava. Ako ne dobijemo odgovore, nemamo druge nego da krenemo u radikalne vidove borbe. Naši poginuli srodnici su stvorili Republiku Srpsku i nećemo dozvoliti da ih iko ismeva i ponižava – zaključuje Kojić.

Ostojić: Dokle ćemo trpeti?

Radan Ostojić, predsednik Boračke organizacije RS takođe veruje da se Mahmuljin, osuđen za zločine nad Srbima u Vozući i Zavidovićima, neće vratiti na izdržavanje kazne. Ostojić ističe za “Vesti” da se u Bosni “ovakva čuda stalno dešavaju”.

– Dokle ćemo kao narod trpeti ovo vređanje srpskih žrtava? Nije mogao Mahmuljin sam da napusti zemlju. To je jasna sprega države i bošnjačke političke garniture. I vlast i opozicija u Srpskoj treba da odgovore dokle će poreski obveznici u Republici da plaćaju rad takvih institucija – ističe Ostojić.

Kako kaže, Mahljmuljinov beg potvrđuje da je pravosuđe na nivou BiH lakrdija i da je po uzoru na Haški tribunal formirano da sudi samo srpskom narodu.