Kosovo online

Novo vikend hapšenje Srba na Kosovu i Metohiji po nalogu iz Prištine, a ovoga puta žrtva je Luka Zlatičanin (45) iz Goraždevca. Njega je tzv. kosovska policija privela i određeno mu je zadržavanje do 48 sati, pod sumnjom da je podsticao na razdor i netrpeljivost.

On je odveden u policijsku stanicu u Peći, a njegova supruga Nadica Zlatičanin je rekla da se čeka odluka sudije da li će biti kažnjen novčano ili zatvorom. Ona je objasnila i da su u stanici policije prema njoj bili vrlo neljubazni, kao i da su je isterali iz zgrade.

Uznemirujuća situacija

Zlatičanin je pre pet dana sa velikom grupom mladih iz Goraždevca bio u kafiću i tom prilikom su pevali pesme Baje Malog Knindže, nakon čega je u lokal došla policija, ali je sve ostalo na tome. Prema informacijama Radio Goraždevca, narednog dana je policija novčano kaznila vlasnika lokala.

– Ne bih rekla da je jedini razlog njegovog privođenja pesma i remećenje javnog reda i mira, jer je od tada prošlo pet dana – rekla je Zlatičanin.

Ovim povodom se oglasila Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštenjem u kojem navode je privođenje Luke Zlatičanina zbog pevanja pesama ogledalo antisrpske histerije i mržnje režima Aljbina Kurtija.

– Umesto da privode i procesuiraju one koji su mučki pobili srpsku decu na Bistrici, priveden je Srbin iz Goraždevca i to zbog navodnog remećenja javnog reda i mira – navode oni.

Zlatičanin je, kako kažu, otac troje dece, a njegova porodica u Goraždevcu živi decenijama i svoj rodni kraj nisu napuštali.

– Ovakvim postupanjem na udaru su se našli Srbi u Metohiji s ciljem njihovog zastrašivanja i konačnog proterivanja s ovih prostora, dok albanski ekstremisti svakodnevno ispisuju grafite mržnje i terorističke UČK, prete, maltretiraju i prebijaju Srbe, a oni koji su pucali u srpsku decu šetaju slobodno.

Nada u Kfor

Situacija na Kosovu i Metohiji inače je uznemirujuća zbog najave tzv. premijera Aljbina Kurtija da će otvoriti glavni most na Ibru koji spaja severni, srpski i južni, albanski deo Kosovske Mitovice. Zbog takve mogućnosti, Srbi su u strahu za svoju bezbednost.

Povodom takvog mogućeg koraka Prištine, Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije kaže se da će Kfor održati obećanje i stajati iza svoje politike. Oni, kako kažu, mogu od Kurtija da očekuju sve i svašta, ali trebalo bi u jednom trenutku da mu pokažu gde su granice.

– Nadam da se snage Kfora ipak neće pomeriti s mosta i da će održati obećanje koje su dali, odnosno da će stajati iza svoje politike.

To je jedno simbolično pitanje, ali praktično pitanje za Srbe na severu Kosova. Tu je bilo ljudi koji su svojim životima branili taj most i opstanak srpskog naroda. To je veliki simbol. Kurti svojom politikom do sada nije ni na koji način pokazao da se zalaže za međunacionalnu toleranciju na Kosovu – kazao je Zečević za RTS.

Etnička pozadina

U Kancelariji za KiM je posebno indikativno da je Zlatičanin priveden skoro nedelju dana nakon navodnog dela.

– To ukazuje na montirani progon i etničku pozadinu ovog slučaja, koji ima za cilj da uznemiri i zastraši Srbe u Metohiji – navodi Kancelarija za KiM i dodaje da je prebačen u stanicu u Dečane, a obezbeđeni su mu besplatna pravna pomoć i advokat koji će ga zastupati.

Bez poverenja

Slobodan Zečević je istakao da ne postoje objektivni uslovi i ne postoji poverenje u Kurtijev režim da on može da otvori most.

– Oni mogu od Kurtija da očekuju sve i svašta. Što se njih tiče, moraju i oni da budu spremni na takvu vrstu poteza, ali trebalo bi u jednom trenutku da pokažu Kurtiju gde su granice. Mnogo toga mu je do danas tolerisano. Ako bi mu tolerisali i ovo, to bi bio još jedan znak da su njemu otvorena vrata, da krši ljudska prava, da proteruje srpski narod sa KiM – ističe Zečević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here