EPA/Hosam Katan

„U vreme otkazanih letova“, pevalo je Bijelo dugme osamdesetih. Danas, slična rečenica se odomaćila u Australiji, koja se suočava sa vremenom otkazivanja letova, odnosno putovanja zarad godišnjeg odmora.

Čak milion Australijanaca primorani su da preispitaju svoje planove za odmor zbog rastućih troškova života i naduvanih cena putovanja, pokazuju najnoviji podaci.

Skoro dve trećine (65 odsto) ljudi koji su imali namere da putuju za odmor u narednih 12 meseci, moralo je da otkaže ili odloži svoja putovanja, pokazuje anketa o raspoloženju potrošača Nacionalne banke Australije (NAB).

U istraživanju je učestvovalo 2.000 ispitanika iz cele Australije. Otprilike četvrtina (24 procenta) je u potpunosti odustala od svojih planova, dok ih je nešto više od dve petine (42 procenta) odložilo odlazak na odmor.

Takođe, skoro dve trećine ispitanika smatra da su putovanja i odmor poskupeli.

Izvršna direktorka NAB-a za maloprodaju Tara Hartli rekla je da iako se čini da većina uživa u „raskošnim evropskim putovanjima“, istina glasi da je većina „donosila razumne odluke o potrošnji“.

– Australijanci imaju drugačiji odnos prema svom novcu nego što je to bio slučaj dugo vremena. Sada daju prioritet potrošnji na osnovu onoga što najviše cene – rekla je Hartli.

Ona je naglasila da su povećani troškovi života doprineli tome.

– Baš kao što su računi za namirnice i gorivo za automobile postali skuplji, Australijanci su počeli da smatraju da je planove za odmor postalo mnogo teže planirati i da su napravili promišljene promene u načinu na koji upravljaju svojim novcem, dajući prioritet potrošnji na životne potrebe.

Oko 40 posto porodica smanjilo je svoje planove za putovanja, a neki su se odlučili na odmor kod kuće, umesto u inostranstvu, kako bi uštedeli novac.

– Neki će možda zameniti Mediteran za Maričidor, a neki Bali za Burni – rekla je Hartli, aludirajući na letovališta u Kvionslendu.

Još jedan faktor koji je doprineo ovakvoj situaciji su i skupi letovi. Cene avio karata poskupele su u odnosu na period pre kovida, a broj lertova, kako na svetskom, tako i na australijskom nivou, veoma sporo se vraća u pređašnje okvire.

Povećana potražnja za letovima, u kombinaciji sa inflacijom, povećanim cenama goriva i nedostatkom osoblja, doveli su do povećanja troškova avionskih karata. Povratni letovi iz Australije do prekomorskih destinacija su više od 50 odsto iznad nivoa pre pandemije, prema podacima koje je krajem maja objavila onlajn turistička kompanija Kajak.

Prosečan povratni ekonomski let između jula i decembra sada iznosi 1.827 dolara, u poređenju sa 1.213 dolara u 2019. Prosečna cena domaćeg leta porasla je za 10 odsto u odnosu na 2019. i 15 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Odlazeći izvršni direktor Kvantasa Alan Džojs rekao je u junu da očekuje da će se cena avionskih karata „normalizovati“ kako se industrija bude vraćala u puni kapacitet. Ali, on je takođe upozorio da letovi verovatno neće biti više tako jeftini kao pre pandemije.

Hiljade dolara uštede

Pored toga što će mnogi doprineti lokalnom turizmu zbog skupoće odmora u inostranstvu, otkazivanjem putovanja uštedeće mnogi Australijanci. Usled promene planova za odmor, prosečan stanovnik Australije uštedeo je oko 392 dolara svakog meseca. Tokom godinu dana, ta ušteda iznosi 4.704 dolara, izračunali su ekonomisti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here