U SAD vlada sistem legalizovane korupcije

0

Novi naionalizam bi mogao da dovede do novih ratova
 

Rubini, prvi ekonomista koji je predvideo veliku krizu 2008. godine, upozorava da se zbog nejednakosti u bogatstvu i prihodima u mnogim zemljama raširio ekonomski princip: "pobednik uzima sve", koji koristi samo elitama i izobličuje politički sistem.

 

"Novi nacionalizam" u ekonomiji uzima razne oblike: trgovinske barijere, imovinski protekcionizam, protivljenje stranom investicionom kapitalu.

 

Politike favorizuju domaće radnike i firme, anti-imigracione mere, kapitalizam države i nacionalizam resursa – navodi Rubini.

 

On upozorava na uspon populističkih, antiglobalizacijskih, antiimigracionih i, u nekim slučajevima, otvoreno rasističkih i antisemitskih stranaka.

 

U SAD, navodi Rubini, vlada sistem legalizovane korupcije u kojem velike korporacije daju neograničene sume novca izabranim funkcionerima.

 

Na tržištima u zemalja razvoju stvari su često još jednostavnije: lokalni oligarsi neometano dominiraju i ekonomijom i politikom.

 

Rubini kao primer jačanja "novog nacionalizma" uzima rezultate nedavnih izbora za Evropski parlament, na kojima su posebno dobro prošle desničarske partije.

 

Širenje nacionalne mržnje i govor usmjeren protiv EU u modi su u Francuskoj, Holandiji, Britaniji, a evroskeptični glasovi sa desnice sve su jači i u Italiji i Nemačkoj.

Ekstremna desnica u SAD potpuno je preuzele Republikansku stranku, koja ima uverljivu većinu u Predstavničkom domu Kongresa.

 

Nacionalizam se, navodi Rubini, ponovo pojavljuje i u Aziji, a posebno je vidljiv u politici novih lidera Kine, Japana, Južne Koreje, Indije, Tajlanda, Malezije i Indonezije.

 

Zbog štete koju je izazvala "velika recesija", najrazvijenije svetske ekonomije osuđene su na stagnaciju, a tržišta u razvoju suočena su sa teškim ekonomskim problemima.

To je idealno tlo za "cvetanje" ekonomskog i političkog nacionalizma – smatra Rubini, a prenose ekonomski portali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here