U novoj nošnji najlepše se igra

0

Srpski klub "Nikola Tesla" iz Vilaha u Koruškoj i ovog meseca je organizovao redovnu muzičku zabavu, pred više od 250 gostiju i članova udruženja. U prelepoj sali zgrade Folkhaus u Vilahu prednjačili su mladi, pre svega članovi folklorne sekcije.
Posebnu pažnju izazvao je nastup mlađe i starije folklorne grupe našeg udruženja. Oni su prvi put predstavili novu koreografiju i pokazali ne samo raskošan talenat, već i lepotu narodnih nošnji:
– Starija grupa je po prvi put javno nastupala u novim nošnjama koje su skoro stigle iz Srbije. To nam je posebno drago zbog dece, jer videlo se na njihovim licima koliko im znači to što imaju sopstvene nošnje. Zahvalni smo posebno roditeljima koji su nesebično pomogli da se nabavi neophodna oprema. Folklorna sekcija srpskog kluba "Nikola Tesla" broji oko 50 učesnika i verujem da će ih biti još više jer imaju ovde šta da nauče – istakao je Bojan Glišić, sekretar kluba i istovremeno zadužen za javni rad.
Posebne zasluge za rad i obučavanje dece idu na adresu, Branka Katanića, koreografa, ali i čoveka koji je muzička pratnja na nastupima.
Jedna od stalnih aktivnosti udruženja iz Vilaha je saradnja sa klubovima iz matice. Tako ističu da su posebno radosni zbog saradnje sa klubovima iz Republike Srpske, tačnije Petrova i Prijedora. To će biti i zadatak u budućnosti, poručuju iz Koruške.
 

Pripreme za susrete
Muzička zabava je bila generalna proba novih koreografija pred nastup koji je zakazan za 1. mart u Klagenfurtu na Prvom zavičajskom susretu.
U toku su i pripreme za tradicionalnu folklorijadu odnosno Peti susret folklora tromeđe, koji se održava 5. aprila u Vilahu. Po peti put zaredom će se okupiti desetak folklornih društava, ne samo iz Austrije, nego i okolnih država uz učešće klubova iz matice, odnosno Republike Srpske i Srbije.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here