pixabay.com

Ostvarenje klimatskih ciljeva zapinje, a između ostalog, u poslednje vreme usporio se i prelazak na električna vozila.

Socijaldemokrate u Nemačkoj smislili su kako odgovoriti na taj problem sistemom podsticaja.

Predložili su da se građanima koji su spremni da odbace svoj automobil sa motorom na unutrašnje sagorevanje dodeli bonus od 6.000 evra. Kupe li polovno električno vozilo (EV), dobili bi nagradu od 3.000 evra, prenosi “Forbs”.

Bonus je osmišljen kako bi pomogao u premošćivanju jedne od glavnih prepreka koje potrošače sprečava u kupovini električnih vozila – cene.

Uprkos padu cena baterija i sve većem broju pristupačnijih EV modela na tržištu, cena električnog automobila i dalje mnoge odbija od kupovine.

Taj predlog izazvao je protivljenje Nemačkog udruženja industrije energije i vode (BDEW) u kojem tvrde da je SPD ciljao na pogrešan problem. Iz udruženja pozivaju vladu da stavi kao prioritet proširenje infrastrukture za punjenje.

Oni tvrde da će bez značajnijeg povećanja broja punionica, kako u urbanim, tako i u ruralnim područjima, usvajanje električnih vozila biti sporo, bez obzira na financijske podsticaje. Strah da neće moći da napune automobil potrošače zabrinjava više od cijene EV, smatraju oni.

Član stranke Zelenih Mihael Miler slaže se: “Ne možemo podstaći potrošače na kupovinu električnih automobila ako ne mogu da pronađu mesto za punjenje. Prioritet bi trebalo da bude izgradnja robusne i dostupne mreže stanica za punjenje, posebno u ruralnim područjima – rekao je.

Zagovornici bonusa smatraju da bi takva mera mogla da posluži kao prekopotreban finansijski podsticaj vitalno važnoj nemačkoj automobilskoj industriji.

Glavni sekretar SPD-a Kevin Kinert veruje da šema ima potencijal da poveća pristupačnost malih električnih automobila i ojača poziciju Nemačke kao međunarodnog automobilskog središta.

Jerg Hofman, iz IG Metala, najvećeg nemačkog industrijskog sindikata, vidi bonus kao nužan korak za podsticanje potražnje za električnim vozilima i, što je najvažnije, zaštitu radnih mesta u automobilskoj industriji.

– Ovaj bonus za otpad nije samo ekološka inicijativa. To je industrijska politika koja obezbeđuje da Nemačka ostane konkurentna u globalnom automobilskom sektoru – istakao je.

S obzirom na to da prevoz čini oko 20 posto nemačkih emisija gasova staklene bašte, podsticanje bržeg prelaza na električna vozila pomoglo bi zemlji da do 2045. dostigne svoj cilj nulte emisije.

Martin Kajzer, izvršni direktor nemačkog “Grinpisa”, istakao je ekološke prednosti SPD-ovog plana i predložio dvosmerni pristup rešavanju problema.

– Nemački saobraćajni sektor još uvek zaostaje u smanjenju emisija, a zamena starih dizelskih i benzinskih automobila električnim ključna je za ispunjavanje naših klimatskih obaveza – istakao je on.

Kajzer je dodao da, iako je infrastruktura za punjenje vitalna, nema razloga da ne sledimo obe strategije istovremeno, dodajući: “Možemo i treba da činimo oboje – proširimo mrežu za punjenje i podstaknemo potrošače da pređu na električna vozila”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here