Budilnik
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Letnje računanje vremena u Australiji se završava ovog vikenda. To znači da će stanovnici u većini država moći da odspavaju jedan sat duže, jer se kazaljke vraćaju unazad u noći između subote i nedelje.

Promena će doneti raniji zalazak sunca i kraći dan.

Kada se završava letnje računanje vremena?

Letnje računanje vremena će se završiti u nedelju, 7. aprila u 3.00 ujutro, pomeranjem unazad na 2.00. Vreme se ponovo vraća na letnje u nedelju, 6. oktobra 2024. u 2.00 ujutro.

Da li se kazaljke pomeraju unazad ili unapred?

Ove nedelje kazaljke idu unazad, što znači da će se oni koji žive u državama i teritorijama koje praktikuju ovo računanje vremena dobiti dodatni sat u toku noći.

U oktobru će se satovi pomeriti za sat unapred i na taj način će se izgubiti sat vremena.

Gde je na snazi letnje računanje vremena?

Stanovnici Viktorije, Novog Južnog Velsa, Prestoničke teritorije Australije, Tasmanije i Južne Australije, koje prate letnje računanje vremena, moraće da se prilagode novom vremenu.

Neće biti promena u Severnoj teritoriji, Kvinslendu i Zapadnoj Australiji, gde se kazaljke na satu ne pomeraju.

Velike države poput Kine i Indije su među mnogima koji, takođe, ne primenjuju prelazak na letnje računanje vremena.

Kolika će biti vremenska razlika?

Sa završetkom letnjeg računanja vremena, razlike u Australiji postaju malo jednostavnije, jer gubimo dve vremenske zone, padajući sa pet tokom leta, na tri u toku zime. Od nedelje, Kvinslend, Novi Južni Vels, ACT, Viktorija i Tasmanija biće pod istim, standardnim vremenom istočne australijske obale (AEDT).

Pola sata iza biće Severna teritorija i Južna Australija (standardno vreme centralne Australije – ACST). Neobično je to što recimo gradić Broken Hil na krajnjem zapadu Novog Južnog Velsa, takođe koristi ACST umesto AEDT.

Puna dva sata iza istočnih država, je Zapadna Australija, gde važi standardno vreme zapadne australijske obale (AWST).

Manja razlika u odnosu na Srbiju

U Srbiji je letnje računanje vremena počelo prošlog vikenda, 31. marta, kada su kazaljke na satu pomerene za sat unapred. Do tog dana razlika između australijskog istočnog standardnog vremena u Viktoriji i Novom Južnom Velsu i Srbije je iznosila deset sati, trenutno je devet, a sa pomeranjem časovnika u australijskim državama razlika će od nedelje iznositi osam sati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here