U leglu 136 otrovnica

0

Grupa od desetak meštana sela Mašnica kod Murine, na putu Andrijevica-Plav, u neposrednoj blizini kuće Radosava Marsenića otkrila je zaista nesvakidašnju i retku pojavu: leglo u kojem su izbrojali 136 zmija i veliki broj jaja iz kojih se zmije još nisu izlegle.
Marsenići su minulih dana često viđali zmije na imanju i zapazili da se uvlače i skrivaju ispod betonske staze koja od lokalnog puta vodi do njihovog kućnog praga, pa su posumnjali da bi im tu moglo biti leglo. Pozvali su komšije i prijatelje u pomoć, razlomili betonsku ploču i imali šta da vide – zastrašujuće klupko otrovnica i veliki broj neizleženih jaja:
– Leglo je bilo udaljeno svega nekoliko metara od kućnog praga Marsenića – veli njihov prvi komšija Dejan Garčević, student medicine, koji je među prvima pritekao u pomoć. – Nekoliko uglavnom odraslijih i živahnijih zmija je povređeno dok smo lomili betonsku ploču i otkrivali leglo. Izbrojali smo tačno 136 živih reptila, potrpali ih u najlonsku vreću i odneli na obalu Lima, oko dva kilometra dalje od kuće. Kasnije smo u blizini kuće primetili još jednu veću zmiju, ali je uspela da nam umakne i skloni se, pa sumnjamo da se u blizini možda nalazi još neko slično leglo i zato ćemo nastaviti akciju da to proverimo.
Biolog Vladimir Pešić sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici veli da su zmije u ovo doba godine veoma usporene i bezopasne i da ih ne treba ubijati i uništavati jer su one korisne za prirodu.
– Daleko im lepa kuća i neka im đavo korist nosi – veli jedan od meštana Mašnice. – Briga mene za ekologiju i njihovu korist ako mi, ne daj Bože, ujede dete ili koga od članova porodice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here