Tanjug
Vladimir Lučić

Srbija je prema razvoju telekomunikacione infrastrukture, u šta spada dostupnost i kvalitet interneta i mobilne telefonije, potpuno na nivou Evropske unije, čak i bolja od mnogih zemalja članica i lider je u regionu Zapadnog Balkana i bivše Jugoslavije, saopštio je Telekom.

– Prema najnovijem izveštaju Ujedinjenih nacija o razvoju elektronske uprave na svetu, kojim je obuhvaćeno svih 193 država sa članstvom u UN, naša zemlja ubedljivo se najbolje kotira u sektoru infrastrukture – navedeno je u saopštenju Telekoma.

Srbija se, kako je navedeno, nalazi u samom vrhu Evrope i sveta zahvaljujući pre svega snažnim ulaganjima nacionalnog operatera Telekom Srbija u razvoj najbržeg optičkog interneta i najbolje mobilne mreže, kao jedan od ključnih elemenata velike transformacije koju je ova kompanija pokrenula 2018. godine.

– To konkretno znači da je prema izveštaju UN, kada je reč o dostupnosti i kvalitetu brzog interneta i dostupnosti i kvalitetu mobilne telefonije, Srbija sa indeksom 0,92 na istom nivou kao dve ekonomske i političke velesile EU, Nemačka i Francuska, plus Češka – saopštavaju oni.

Srbija je bolja i od Slovenije, Hrvatske i Bugarske, čiji je indeks 0,91, Italije koja ima indeks 0,90, Portugala, Slovačke i Rumunije s 0,89, Belgije i Grčke sa 0,86 i Mađarske sa 0,82 indeksnih poena.

– Građani Srbije mogu da uživaju u internetu i mobilnoj mreži na nivou Francuza, Nemaca i Čeha, a kvalitetnije nego građani čak deset zemalja EU – preciziraju u kompaniji i dodaju da se sa Srbijom u regionu može uporediti samo Crna Gora.

Ističu da Srbija ima takav rezultat u najvećoj meri zahvaljujući Telekomu Srbija i ulaganjima u optičku infrastrukturu i jaku mobilnu mrežu.

– Naš nacionalni operater vodi u 21. vek ne samo Srbiju, već i druge u regionu – ističu u saopštenju.

Telekom Srbija u saopštenju navodi da će, kada se stvore uslovi, pokrenuti 5G i da će to biti tokom 2025. godine.

– Time će napredak i pozicija biti još veći u odnosu na ostale u Evropi.

Poslovni rekord

Generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić je prethodnih dana rekao da će kompanija u 2024. godini imati rast prihoda i povećanje broja korisnika, čak veće od očekivanog, tako da će i ova godina biti poslovno rekordna.

– Najjači pokazatelj naših uspeha jeste da ćemo u ovoj godini imati više od 500 miliona evra veći prihod nego 2018, kada smo počeli veliku transformaciju Telekoma – rekao je Lučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here