U Holandiji gladovali 80 dana

0

 

Prevareni: Nebojša Bošković (desno) sa kolegom

– Krenuli smo 16. jula za Ljubljanu, na ulasku iz Hrvatske u Evropsku uniju, odnosno Sloveniju, nismo dobili pečat da smo ušli u EU, jer se Perić izgleda poznaje sa carinicima i jer nam oni zbog toga verovatno nisu ništa ni tražili od dokumenata. U Ljubljani smo potpisali ugovore o zasnivanju radnog odnosa u slovenačkoj firmi MST "Global", Leskoškova cesta 9 E, 1000 Ljubljana, čiji je Perić ujedno i suvlasnik, kako nam je rekao kad smo stigli u Sloveniju. Oni su nas prijavili na adresu Anite Žibert, iz mesta Medvode, ulica Valburga 38 C, dobili smo i zdrastveno osiguranje, i tri auta da otputujemo u Herkingen, kod Roterdama, koje smo trebali da otplaćujemo kad počnemo da radimo.

 

Kada smo stigli u Holandiju, 19 .jula 2009, zatražili smo novac za hranu i akontaciju koja nam je obećana još u Sloveniji. Dobili smo 350 evra sa kojim tamo ne može da se živi ni nedelju dana. Svaki odlazak kod lekara se plaća a mi smo bili uskraćeni za to iako smo imali zdrastvenih problema. Ugovorom smo trebali da dobijemo nadoknadu za smeštaj, troškove ishrane, i minimalac, ako ne radimo, od 685 evra mesečno.

U ugovoru nije pisao procenat koji Perić treba da dobije ali nam je on sam rekao da njemu pripada evro na sat kad se zaposlimo. Jedan Slovenac zaposlen u MST "Globalu" nam je rekao da oni od države dobijaju 4.000 evra po čoveku ukoliko ga zaposle. Računamo da nam po ugovoru duguju oko 2.000 evra. Dobili smo otkaz iako ništa nismo potpisali za raskid ugovora.

Kako su dani odmicali videli smo da od posla i obećanja nema ništa i usledile su pretnje od strane direktora "Globala" Mihalja Lisca, Dragana Gojkovića, Ranka Perića i još jednog direktora "Globala" po imenu Mirjan o deportaciji iz EU, uz vređanja. Ponudili su nam 250 evra u zamenu za otkaz iako nismo ni počeli raditi. Obratili smo se za pomoć Agenciji za zaštitu ljudskih prava (Human Rights Watch), oni nas uputili na policiju, policija na slovenačku ambasadu, gde nam se niko nije javio, te smo zatražili pomoć naše ambasade, koja nam je izašla u susret, počevši da rešava naš slučaj.

Nakon naše golgote 28. septembra stigli su policajci da nas hapse i deportuju. Jedan od dvojice gledao je dokumenta i ustanovio da nemamo odgovarujuće papire za boravak u EU, odnosno da smo bili na "crno" svih 80 dana. Pitali su kako smo došli do radnih dozvola u Sloveniji mi smo odgovorili da smo Periću za to dali novac, na šta je holandski policajac odgovorio da je to neki kriminal, da idemo kućama, i prijavimo vlastima naš slučaj, kako bi u daljoj saradnji razotkrili šta se tu zapravo dešava i radi. Mi imamo samo radnu dozvolu za Sloveniju ali ne i za boravak u EU, rekao je policijac – dodaje Bošković.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here