Z. Vicelarević
Novo druženje na jesen: Učenici sa roditeljima i nastavnicom Bojanom Rakonjac

Učenici dopunske nastave na srpskom jeziku u Hesenu, nastavne jedinice kojoj predaje Bojana Rakonjac, dobili su na Ivanjdan đačke knjižice u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu.

Posle liturgije, nastavnica Bojana je svojim učenicima podelila đačke knjižice, a svi su ovu školsku godinu završili sa odličnim uspehom.

Od septembra tri grupe

– Ove školske godine je bilo 52 učenika koja su sa odličnim uspehom završila razrede. Danas sam dodelila 48 knjižica dok su četiri učenika opravdano odsutni. Ove godine su đaci bili podeljeni u dve grupe. Mlađa grupa do četvrtog razreda, a starija od petog do osmog razreda. Nadam se da ćemo sledeće školske godine da učenike podelimo u tri grupe, s obzirom na veliki broj đaka koji se očekuje za narednu školsku godinu. Takođe se nadamo da će od septembra učenici pohađati nastavu u novoj Svetosavskoj sali koja bi do tada trebalo da bude završena. Sadašnji učenici i njihovi roditelji su već prijavili svoje braće i sestre, a interesovanje su pokazali i drugi roditelji – istakla je za “Vesti” nastavnica Bojana Rakonjac.

Dobro sarađuju: Nastavnica Bojana sa mamama

Ona je posebnu zahvalnost izrazila svim mamama koje joj pomažu.

– One dovode decu, uvek su za svaku organizaciju i bile su gošće na časovima – kaže nastavnica Bojana.

Blagoslov

Dodeli knjižica prisustvovao je i otac Slobodan Tijanić.

– Blagoslovio sam decu da im bude srećan i blagosloven završetak ove školske godine, da im Gospod Bog podari razuma i da nastave školovanje i ako Bog da ih sledeće školske godine bude u većem broju. Imaćemo i ovde bolje mogućnosti za nastavu srpskog jezika s obzirom na to da će Svetosavska sala uskoro biti gotova i da ćemo tu u budućnosti imati više mesta za učenike. Takođe sam im poželeo da se lepo odmore na letnjem raspustu.

Među brojnim učenicima bila je i Bojana Mamlić, koja je završila drugi razred srpske škole. Uz nju su bili brat Aleksandar, mama Marijana i tata Goran.

Bojana, Marijana, Goran i Aleksandar Mamlić

– Bila sam u razredu kod nastavnice Bojane i završila sam sa odličnim uspehom. Pohađala sam odmah drugi razred i nije mi bilo teško da i subotom ustanem ujutru za našu školu. Volim da idem u srpsku školu i sigurno ću da dolazim redovno i u trećem razredu – kaže nam Bojana.

Njena mama Marijana je ponosna i dodaje:

– Mislim da je veoma bitno da deca ovde uče maternji jezik. Da imaju dodira sa srpskom kulturom i istorijom. Doveli bismo Bojanu i ranije, ali smo saznali školu tek na upisu prošle godine. Aleksandar će da krene od prvog razreda.

Lepše je u srpskoj školI

Povratak u Leskovac: Mila i Brankica Stojiljković

Brankica Stojiljković je došla sa ćerkom Milom.

– Mila je rođena u Nemačkoj i sada je završila prvi razred. Logoped sam po struci i želja mi je bila da ona još bolje nauči srpski, maternji jezik da bi mogla sa bakom i familijom u Leskovcu da priča. Planiramo da se vratimo za Srbiju i to je još jedan razlog da Mila nauči lepo srpski jezik. Ona zna da čita ćirilicu i primetila sam da voli da ide na nastavu srpskog jezika. Priča o našoj školi i više joj se sviđa nego nemačka škola – kaže nam mama Brankica Stojiljković.

Naučili smo puno

Saša, Stefan, Ana i Jelena Laketić

Ana i Stefan Laketić su blizanci i oboje su završili treći razred. Uz njih su na dodeli knjižica bili mama Jelena i tata Saša.

– Završli smo sa odličnim uspehom i škola nam se baš sviđa. Imam i drugare ovde i oni se zovu Nikša i Stefan – kaže nam Stefan.

Seka Ana nam je još rekla:

– Meni se sviđa sve u školi i nastavnica Bojana je isto dobra. Volim da učim i ove godine sam naučila o Prvom srpskom ustanku, naučila sam puno o Nikoli Tesli i o Mihajlu Pupinu i sada znam sve o njima. Ćirilicu smo od mame naučili, a u školi još više.

Da znamo i tatin jezik

Porodica Trajilović

U porti hrama smo zatekli i porodicu Trajilović. Anja i Dragan su roditelji dvoje đaka Lare i Aleksandra.

Lara Trajilović (8) priča lepo nemački jezik, srpski je tek počela, ali se jako potrudila da za “Vesti” ipak priča na srpskom:

– Ja sam učila srpski jezik kod učiteljice Bojane. U školi sam naučila da pričam i da lepo pišem ćirilicu. Nemački sam naučila od mame Anje, a sada hoću da naučim srpski, jer je moj tata Dragan iz Srbije i kada odemo na raspust u Srbiju da mogu da pričam sa drugaricama.

Larin brat Aleksandar je sedmi razred i bolje priča srpski od male Lare.

– Ja sam već tri godine u srpskoj školi zato mogu da pričam tatin jezik. Imam ovde već neke drugare, ali s njima pričam i srpski i nemački. I sledeće godine ću da dođem ovde u školu da još bolje naučim srpski.

Slikovnica za Mladena

Najmlađi učenik: Mladen Užegović sa nastavnicom

Mladen Užegović je tek napunio pet godina, ali je bio redovno na nastavi.

– Lepo se ponašao i učio pesmice prilagođene uzrastu pa je zaslužio pohvalu. On je pokazao, kao i njegovi roditelji, veliko interesovanje za nastavu, pa ćemo iduće godine da ga uvrstimo kao predškolca. Njemu danas nisam mogla da predam knjižicu, ali je dobio slikovnicu – rekla nam je nastavnica Bojana.