DAMIR KOPEZHANOV/UNSPLASH
Plate u bordovima direktora su i po nekoliko desetina puta veće od prosečnih zarada

Na nedavnu najavu Savezne vlade, da će rast minimalnih plata pratiti inflaciju, usledilo je reagovanje mnogih firmi i njihovih direktora da „mogu da izdrže povećanje od svega dva odsto“. U isto vreme, kada se postavi pitanje plata direktora i najviših menadžera, njihovo burno reagovanje utihne.

Upravo se list Gardijan Australija pozabavio ovom problematikom i zatražio je od Australijske trgovinske i industrijske komore (ACCI), koja se upravo kod Komisije za pravičan rad zalagala da se ograniči povećanje plata najslabije plaćenih radnika na dva odsto, odgovor da li će se ovog ograničenja pridržavati i kod podizanja plata izvršnih direktora.

Inače, organizacije kao što je ACCI generalno nisu u obavezi da objave detaljan izveštaj o zaradama, pri čemu se plate izvršnih direktora retko otkrivaju javnosti ili članovima, ali ih ništa ne sprečava da to otkriju ako im je postavljen upit, što se ranije dešavalo u nekim udruženjima.

Međutim, ACCI je odbio da komentariše platni razred ili povećanja planirana za njihovog izvršnog direktora Endrjua Mekelera, koji je jedan od najistaknutijih boraca protiv većeg povećanja minimalca.

Portparol ove komore je samo rekao da ACCI neće reagovati, dok je Mekeler tvrdio da su ekonomski i poslovni uslovi „krhki“ i da će minimalna povećanja plata, koja nisu usklađena sa povećanjem produktivnosti, dovesti do dugotrajne i veće inflacije. Ujedno je napomenuo da je bilo vanrednih povećanja plata u poslednje dve godine.

Zanimljivo je da Gardijan nije dobio odgovor ni od jedne ACCI-jeve državne ili teritorijalne filijale, uključujući Biznis Novi Južni Vels i Viktorijansku trgovačku i industrijsku komoru.

Inače, jaz između plata rukovodilaca i radnika decenijama raste. Izveštaj Komisije za produktivnost otkrio je da je prosečna plata vodećih rukovodilaca kompanija porasla sa 17 prosečnih zarada ranih 1990-ih na 42 prosečne zarade do 2009.

Istraživanje Australijskog saveta za ulagače u penziju pokazuje da razlika između plata izvršnog direktora i radnika iznosi oko 55 prosečnih zarada, pri čemu su skoro svi paketi rukovodilaca dodatno uvećani bonusima.

Na primer, izvršni direktor Komonvelt banke, Met Komin uživao je u porastu od skoro 50 odsto u poslednjem izveštajnom periodu na 10,4 miliona dolara, jer su različiti bonusi uvećali njegovu zaradu. Ova banka, koja je član poslovnog saveta ACCI, takođe je odbila da komentariše stav udruženja o minimalnoj plati i da li banka treba da pokaže suzdržanost kada je reč o platama direktora.

Drugi član saveta, IAG, osiguravajuća kuća, održava fiksne nivoe plata za ključne rukovodioce od 2021. godine, iako je plata izvršnog direktora Nika Hokinsa povećana za 18 odsto na 2,7 miliona dolara u 2023. zbog različitih podsticaja.

Odgovor portparola IAG-a je bio da je kompanija sprovela godišnju reviziju i proces benčmarkinga kako bi odredila svoj fiksni budžet za plate na kraju svake finansijske godine, ali ne i kako je došlo do ovolikog uvećanja plate direktora.

Australijsko udruženje trgovaca na malo (ARA), koje je podnelo podnesak komisiji, saopštilo je da bi minimalna plata trebalo da se poveća za 3,1 odsto od 1. jula.

ARA je saopštila da su svi njeni zaposleni, uključujući njenog izvršnog direktora, Pola Zahru, svake godine imali standardnu reviziju naknada koja je uzimala u obzir inflaciju potrošačkih cena, kao i ključne ciljeve učinka i tržišno merilo za plate.

– Nakon ovog procesa, poslednje godišnje povećanje zarada je bilo u rasponu od nula do pet odsto, pri čemu je najviše povećanje izuzetak i dodeljuje samo ako su godišnji rezultati značajno premašeni – rekao je portparol, dodajući da Udruženje nema osoblja na minimalnoj plati.

Ujedno je rečeno da je za prošlu finansijsku godinu generalni direktor Pol Zahra imao povećanje od četiri odsto. Za ovu godinu je planirana godišnja revizija plata do tri odsto, imajući u vidu opadajuće trendove u trgovačkoj industriji.

Ko je u pravu?

Poslovna zajednica ima tendenciju da tvrdi da postoji visoko konkurentno tržište za talentovane rukovodioce, čineći poređenje sa promenama minimalne zarade suvišnim. Sem toga ističu da kako mnogo više radnika na minimalnoj plati nego izvršnih direktora, oni mogu da podstaknu inflaciju.

S druge strane, oni koji zarađuju minimalne plate su mnogo osetljiviji od rukovodilaca na inflaciju, posebno kada je reč o rastu cena hrane, te zato i traže povećanje plata u skladu sa rastom inflacije.

Uvećane zarade rukovodilaca

Istraživanje Instituta za upravljanje otkrilo je da su rukovodioci nekih od najvećih australijskih kompanija na berzi zabeležili povećanje prosečnih plata više nego dvostruko od stope inflacije, koja je u decembru 2023. iznosila 4,1 odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here