Đ. Janković
ZA "TVRĐAVU ZNANJA": Aleksandar Kikanović prikuplja sredstva za obrazovni dečji i omladinski kamp

Zadužbinarski maraton za izgradnju “tvrđave znanja”, dečjeg i omladinskog kampa Pravoslavnog sportskog udruženja Sveta Srbija na ostrvu Krf, trčaće loznički ultramaratonac i humanitarac Aleksandar Kikanović od 29. septembra do 3. oktobra. Za pet dana istrčaće maraton prolazeći kroz sva mesta u kojima su se tokom Prvog svetskog rata 1916. godine nalazili kampovi srpske vojske koja se na grčkom ostrvu oporavljala za povratak u otadžbinu.

Kako stoji na portalu Svete Srbije za budući dečji i omladinski kamp na Krfu, dobili su podršku maratonca Kikanovića koji ima blagoslov manastira Hilandar za svoje humanitarne maratone.

– Velika mi je čast što mogu, na svoj način, da učestvujem u ovoj akciji, i pomognem prikupljanju sredstava za “tvrđavu znanja” na Krfu. Trčaću ukupno oko 150 kilometara, a maraton je podeljen u pet etapa, nije mnogo zahtevan, ali mi je vrlo značajan. Na Krf polazim 26. septembra, a tri dana kasnije počinje maraton. Nadam se da će ovo trčanje skrenuti pažnju na ovu priču i podstaći što više ljudi da se uključe kako bi krajnji ishod bio povoljan i urađen kamp na ovom ostrvu koje je zauvek deo naše istorije – kaže Kikanović uz apel da pomogne svako ko može.

U organizaciju događaja uključen je loznički istoričar Zoran Tošić koji objašnjava da će Kikanović maraton započeti sa platoa Trga grčko-srpskog prijateljstva u centru Krfa, glavnog grada ostrva, a cilj je pod maslinama na placu u mestu Mesongi, gde će biti građen obrazovni kamp Svete Srbije, na mestu gde su bili smešteni vojnici Šumadijske divizije u vreme Prvog svetskog rata.

KAMP NA DVA HEKTARA: Zoran Tošić

Prema Tošićevim rečima kamp treba da bude izgrađen na dva hektara, imaće od 100 do 150 kreveta, sportska igrališta, malu crkvu i sve što je potrebno za boravak dece i omladine. Ideja je da bude mesto okupljanja gde će deca i mladi pored istorije, učiti grčki jezik i uspostavljati još bliskije prijateljske veze između dva naroda, srpskog i grčkog.

Oporavak za pobedu

Krf je bio mesto gde se oko 150.000 srpskih vojnika oporavljalo u januaru 1916. godine posle prelaska Albanije. Posle višemesečnog lečenja i oporavka od bolesti i iscrpljenosti, srpski vojnici su odatle odlazili na Solunski front koji je probijen dve godine kasnije, 15. septembra, posle čega su započeli oslobađanje Srbije.

Srpski vojnici na Krfu

Maratoni do Hilandara i Rusije

Podsetimo, iza Kikanovića je mnogo humanitarnih maratona. Do sada je trčao od Loznice do manastira Ostrog 360 kilometara, do Manastira Hilandar 918, 2.000 kilometara do granice sa Rusijom, do manastira Tumane 260, manastira Jaši u Rumuniji 1.150, Sofije i Crkve Svetog kralja Milutina i njegovih moštiju 560 kilometara, uz još nekoliko kraćih manastira po Srbiji. Sada je na novoj misiji, trči “U čast predaka, za budućnost potomaka”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here