Tanjug

U avgustu ove godine izdato je 2.578 građevinskih dozvola, što je za 10,4 odsto manje u odnosu na isti mesec prethodne godine, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Od ukupnog broja dozvola izdatih u avgustu, 83,7 odsto dozvola odnosi se na zgrade, a 16,3 odsto na ostale građevine.

Ako se posmatraju samo zgrade, 81,7 odsto dozvola izdato je za stambene, a 18,3 odsto za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove i to 72,9 odsto, pokazuju opdaci RZS.

U ovom mesecu, prijavljena je izgradnja 3.070 stanova, s prosečnom površinom od 71,2 kvadrata.

Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 11,6 odsto stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 144,5 kvadrata, a 87 odsto stanova biće građeno u zgradama s tri stana i više stanova, i njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 59 kvadrata.

Predviđena vrednost radova novogradnje u avgustu iznosi 87,3 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova.

Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti i to 26,2 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Braničevska oblast sa 22,6 odsto, Nišavska oblast sa osam odsto, Južnobačka oblast sa 7,5 odsto, Šumadijska oblast sa 5,5 odsto i Raška oblast sa pet odsto, dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,1 do 4,9 odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here