U Austriji rade a Prahovo grade

0

Veselo uz pesmu rodnog kraja

Selo Prahovo se nalazi inače nadomak Negotina i ima oko 600 domaćinstava i 1.700 stanovnika. Veliki deo meštana živi po celom svetu, ali najviše ih je u Austriji. Prema nekim podacima u samom Beču je 770 Prahovljana od kojih je 330 zaposlenih.

Ovo je inače drugi put da organizuju okupljanje u Beču. Okosnica ovogodišnjeg Sabora je svakako ideja inicijativnog odbora o pokretanju aktivnosti i projekta "Samodoprinosa mesne zajednice Prahovo" za period 2010 – 2015. godine, koji je sačinio inicijativni odbor, kako bi pomogao razvoju ovoga sela.

Dvanaest članova inicijativnog odbora u čijem sastavu su Dane Šamić, Milan Vojimirović, Zoran Stančulović, Julije Dimitrijević, Dragan Bobolinović, Dragan Nikucić, Dragan Čorikić, Dragan Gugić, Zoran Točaković, Dragiša Brebulović, Dragan Prvujkić, Branislav Trandafirović na čelu sa Ivicom Crnogorac, rešilo je da pokrene ovu inicijativu kako bi unapredilo svoje selo. Na ovom skupu je ovim povodom prisustvovao i predsednik privremenog organa opštine Negotin Ljubiša Đorđević.

 

Organizatori sa predsednikom opštine Negotin

" Dragi Prahovljani, ako je cilj prvog našeg susreta bio da nam se deca i unuci međusobno upoznaju i da spoznaju vrednost naših kulturnih tradicija, u tome smo u potpunosti uspeli, jer je taj skup po tome i obeležen. A ovaj naš drugi skup će biti obeležen po tome što je odavde potekla inicijativa za uvođenje mesnog samodoprinosa za izgradnju infrastrukturnih objekata, koji su od velikog značaja za naše selo", poručio je prisutnima Ivica Crnogorac, predsednik inicijativnog odbora.

U izjavi za "Vesti" on je rekao da mu je drago da se opštinski čelnik Ljubiša Đorđević odazvao pozivu i da su od njega dobili obećanja za podršku njihovoj inicijativi.

 

 

Veselje do zore

Pored glavne poruke skupa da javno promoviše ideju unapređenja sela, ovo je bila prilika i da se Prahovljani i zabave i druže.
Tako je oko trista meštana ovog sela ove večeri igralo kolo i zabavljalo se i družilo do sitnih sati.

Predsednik privremenog organa Ljubiša Đorđević je rekao da će meštanima Prahova pružiti svu logističku podršku, te da će se takođe potruditi da iz različitih fondova obezbedi i finansijsku pomoć ovom projektu.

" Moj cilj je da se na svaki njihov uplaćen 1 evro, obezbede još 2", poručio je on.
Projekat naime predviđa tačan iznos uplate samodoprinosa u petogodišnjem periodu za različite projekte infrastrukture, poput obnove kanalizacije, asfaltiranje puteva kao i uređenje groblja.

Članovi inicijativnog odbora su održali i sastanak sa svojim gostom iz Negotina, na kome su razmatrani detalji o tome kako da se sve sprovede u delo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here