U akciji stotinu volontera

0

 

POdrška: Predstavnici grada na priredbi

Od 18. maja, kada je započela akcija prikupljanja pomoći u Nirnberškoj parohiji Srpske pravoslavne crkve do ovih dana, stanovništvu poplavljenih područja u Srbiji i Republici Srpskoj poslato je sedam šlepera pomoći sa skoro 100 tone raznovrsne robe. Sve je to podeljeno u sredinama kojima je namenjeno. Četiri šlepera sa oko 50 tona robe za Srbiju stigla su u Kragujevac, Paraćin, Ćupriju i Jagodinu. Tri šlepera pomoći za Republiku Srpsku sa više od 40 tone pomoći stigla su u Bijeljinu, Gradišku i Šamac. Osmi šleper za Velino Selo kod Bijeljine utovaren je ovih dana i kreće danas. Sve što je dobijeno i nabavljeno uredno je uvedeno u dokumentaciju i procena je da je vrednost svakog od ovih osam šlepera robe između 50 i 75 hiljada evra.
Iza ovog velikog humanitarnog posla stoji oko stotinu volontera iz Nirnberga i okoline koji su sami sebe nazvali "Svi za jednog, jedan za sve" i deluju u sastavu Nirnberške parohije. Posle skoro dva meseca ova velika grupa, uglavnom mladih ljudi iz Nirnebrga i okoline, nastavlja humanitarni rad u saradnji sa crkvenom parohijom i sveštenicima.

Za sve bilo posla
 

Uz dalje prikupljanje humanitarne pomoći, u Nirnbergu je održana i humanitarna priredba na kojoj je obezbeđeno 2.500 evra. Taj novac će preko posebog humanitarnog odbora Nirnberške parohije biti uskoro poslat u otadžbinu kao pomoć onim koji su najugroženiji.
Humanitarna priredba, koju je vodila Mara Kojadinović iz Burghauzena, okupila je više od pet stotina učesnika programa i posetilaca.

Protojerej Marinko Radmilo i Mara Kojadinović
 

Tokom dana nastupila su folklorna društva SPC Nirnberg, Zavičaj iz Hajlbrona i Srpsko kulturno udruženje Ingolštat. Posetioce su zabavljali pevači Crni, Ćira, Radan Tramošljika, Miki Kojadinović, Maki iz Štutgarta i Aco iz Nirnberga uz pratnju orkestra Harmonija bend iz Banjaluke. Pored nirnberškog sveštenika protojereja Marinka Radmila, iz Štutgarta je na humanitarnu priredbu stigao protonamesnik Stanko Rakić, a tu su bili i predstavnici grada Nirnberga Ilke Soldner, Ameli Vajs i Tomislav Padijen.
Organizacija i koordinacija ove humanitarne proslave u Nirnbergu, iza koje stoje Parohija SPC i volonteri "Svi za jednog, jedan za sve", bila je u rukama Đorđa Vučenovića, predsednika Crkvenog odbora.

 

Pomažu i Nemci

Da bi se sve ovo uspešno ostvarilo obezbeđen je skladišni prostor koji je ustupila firma Liegat Logistik GmbH
. Na apel za pomoć odazvali su se brojni nemački donatori, među njima Klinika Nirnberg, Adidas, Panalpina, H&M, Njorld of Textiles , Sport, BIG . Šlepere za prevoz prikupljene humanitarne pomoći bez ikakve naknade obezbedile su transportne firme Gebrüder Njeiš, ITG München, SAT Stuttgart , Dragan Radosavljević transport iz Pasaua.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here