Tužba Zelenih zbog Snoudena

0

Nemačka opoziciona partija Zelenih pripretila je vladi tužbom pred Saveznim ustavnim sudom u Karlsrueu, ukoliko se ne obezbede uslovi za ispitivanje odbeglog američkog obaveštajca Edvarda Snoudena, najavio je funkcioner stranke Hans-Kristijan Štrebele. On je naveo da je obaveza vlade u Berlinu da obezbedi pomoć nadležnoj (istražnoj) parlamentarnoj komisiji i "izravna" put za Snoudena do Nemačke, u šta, kako je rekao, spada i ključno obećanje – da neće biti izručen Americi.

Status nerešen: Edvard Snouden
 

Sam Snouden je, preko svog advokata, odbio mogućnost da ga nemačka parlamentarna komisija ispita putem video linka ili da ga članovi te komisije saslušaju u Moskvi.
Snoudenov azil u Rusiji ističe krajem jula, a mediji podsećaju da je on već podneo novi zahtev za azil u Brazilu. Neki nemački političari tražili su da se ovom bivšem američkom obaveštajcu ponudi azil u Nemačkoj, jer bi zemlja od njegovih informacija mogla da profitira.
Međutim, nemačka javnost je podeljena oko toga da li bi Snouden u njihovoj zemlji trebalo da dobije politički azil. Od molbe za taj status odvraća ga i otac, Lon Snouden, koji kaže da ima malo poverenja u političare savezne nemačke vlade.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here